Millet ittifakı makası açıyor! Fark 6 puan

Yayın tarihi: 31 Mayıs 2022 Salı 10:08 am - Güncelleme: 31 Mayıs 2022 Salı 11:01 am

AREA araştırma şirketi 12 ilde, 18 yaş ve üzeri 2 bin 282 kişi ile seçim ve siyasi gündem araştırması yaptı. Anketin sonuçlarına göre Millet İttifakı yüzde 44,3 iken, Cumhur ittifakı yüzde 37,3 ile geride kaldı.

Yapılan araştırmaya göre, AKP ve CHP arasındaki oy oranı yüzde 1,3’e düşerken, Millet İttifakı ise Cumhur İttifakı’nı geçti. Millet İttifakı’na oy veririm diyenlerin oranı yüzde 44,3 iken Cumhur İttifakı’na oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 37,3 oldu.

Anketin sonuçlarına göre siyasi partilerin oy oranları:

AKP – 29,3

CHP – 28,0

İYİ Parti – 16,3

HDP – 11,1

MHP – 8,0

DEVA – 3,4

Diğer: Zafer P. (%1,2), Saadet P. (%1,0), Gelecek P. (%1,0), diğer partiler (%0,7)

HALK GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLEMENTER SİSTEM İSTİYOR

Ankette yer alan “Türkiye’nin yönetim sistemi ile ilgili bir referandum yapılsa oy verme tercihiniz ne olurdu?” sorusuna ise yüzde 61,6’lık kesim ‘Güçlendirilmiş Parlementer Sistem’ cevabını verdi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni seçenlerin oranı ise yüzde 28,1’de kaldı. Aynı zamanda ankete katılanların yüzde 67’si Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni başarısız bulduklarını bildirdi.

EN OLUMLU ETKİ BIRAKAN SİYASETÇİ ‘MERAL AKŞENER’

“Aşağıda belirtilen siyasi liderlerle ilgili genel kanaatiniz nedir?” sorusuna ise ‘olumlu’ yanıtını en çok alan siyasetçi Meral Akşener oldu. Akşener’i Erdoğan’ın ardından Kııçdaroğlu izledi.

“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SORUNU EKONOMİ”

Ankette yer alan, “Sizce, Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?” sorusuna ise büyük çoğunluk, “Ekonomi / hayat pahalılığı/ yoksulluk” dedi. İkinci en büyük sorun göçmenler olurken üçüncü sırada ise işsizlik sorunu yer aldı.

“SIĞINMACILAR ÜLKELERİNE DÖNMELİ”

“Suriyeli sığınmacıların durumuyla ilgili kanaatiniz nedir?” sorusuna ise çoğunluk olan “Ülkelerine derhal geri gönderilmelidir” diyenleri Suriye yönetimiyle anlaşarak kademeli olarak ülkelerine geri gönderilmelidir” diyenler izledi. “Kalmak isteyenlere oturma ve vatandaşlık hakkı verilmeli” diyenler ise azınlıkta kaldı.

Son anket! CHP, AKP ile farkı kapatıyor, Millet İttifakı 5 puan önde