Mikrobiyoloji Ünite Yöneticisi: İtalya’da 450 bin Kornavirüs’lü olabilir, salgın sonu için tarih vermek olanaksız

Yayın tarihi: 25 Mart 2020 Çarşamba 3:00 pm - Güncelleme: 25 Mart 2020 Çarşamba 3:00 pm

Padova üniversitesi Karmaşık Mikrobiyolji Tanı Ünitesi yöneticisi Andrea Crisanti, İtalya’da koronavirüslü 450 bin kişinin olduğunu tahmin ettiğini söyledi. Londra İmperial College’de de virolog olarak görev yapan Crisanti, Corriere della Sera gazetesine verdiği röportajda, Kovid-19 tanısı için yapılan tamponların yaygınlaştırılması gerektiğini savundu.

Hastalığı yayma riskleri yüksek olan, belirti vermeyen sağlıklı taşıyıcılara tampon uygulanmasını savunan virolog, İtalya’da salgının başlangıç aşamasında gelmekte olan tehlikenin nasıl öngörülmediğini anlamadığını söyledi.

Lombardiya bölgesinde Kovid-19’a bağlı ölümlerin, 70 yaş üzerinde yüzde 13 düzeyinde seyrettiğini ifade eden Crisanti, bu bölgede  virüsün mutasyona uğradığını ve agresif bir nitelik kazandığını düşünmediğini iletti.

‘Bu salgın ne zaman bitecek? Tarih vermek olanaksız’

Sağlık Bakanı yardımcısı PierPaolo Sileri ise dün Radio 24’e verdiği demeçte, “Bu krizden ne zaman çıkılacağını kimse bilmiyor. Bir tarih vermek mümkün değil. Hiç şüphesiz kuzey, ağır bir fatura ödüyor. Tamponların daha geniş bir nüfusa uygulanması için ödenek ve malzeme bulmak gerekli” dedi.

İtalya’da Kovid-19 nedeniyle izlenen trendde yüzde olarak çok küçük bir azalma gözlenirken, ölümlerin halen yüksek seyretmesi endişe yaratıyor. Şu aşamada güneydeki bölgelerde Kovid-19 henüz salgın düzeyinde olmamasına karşın, yaşlıları konuk eden bakım merkezlerinde, birçok kişinin can verdiği, doktor ve cenaze hizmeti acilen verilemediği için yaşlıların can verenlerin yanında uyumak zorunda kaldığı vurgulanıyor.

Dün yayımlanan son raporda İtalya’da toplam ölümlerin 7 bine doğru tırmandığı, 24 Mart günü 743 kişinin Kovid-19 nedeniyle can verdiği aktarıldı. Karantinanın sürdüğü İtalya’da iyileşen ve ölenlerin sayısı artmasına karşın, virüsün bulaşması konusundaki sis perdesi aydınlanamıyor.