Kelepçe takılıp gözaltına alınan Migros işçileri serbest bırakıldı

Yayın tarihi: 18 Şubat 2022 Cuma 5:52 pm - Güncelleme: 20 Şubat 2022 Pazar 11:05 am

Düşük zamlara karşı eylem yapan Migros  işçileri, Migros Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’ın evinin önünde açıklama yaptığı sırada gözaltına alındı. İşçiler daha sonra serbest bırakıldı.

İşten çıkarılan Migros Depo işçileri, Migros Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’ın evinin önünde ters kelepçeyle gözaltına alındı. Maaşlarına zam istedikleri için işsiz kalan DGD-Sen üyesi Migros Depo işçileri, haklarını aramak için Tuncay Özilhan’ın evinin önüne gitti. 257 işçinin işe dönmesini talep eden işçiler, Özilhan ile konuşmadan geri dönmeyeceklerini söyledi. İşçiler, “Biz sadece saatlik 4 TL zam ve işimizi geri istiyoruz” dedi.

ÖZİLHAN’IN VİLLASININ ÖNÜNDE GEÇİNEMİYORUM DEDİ

Özilhan’ın evinin önünde konuşma yapan işçilerden biri, “Geçinemiyorum. 3 çocuğuma bakamıyorum. Geçen sene 50 Lira olan yağ bu sene 150 Lira oldu. Bari bir faturamızı ödeyebilelim diye saatlik 4 Lira zam istedik, 257 kişi kapının önüne konulduk” dedi.

100 İŞÇİ SERBEST BIRAKILDI

Migros Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’ı evinin önünde protesto ettiği için gözaltına alınan 100’e yakın Migros işçisi, serbest bırakıldı.

GÖZALTINA ALINAN MİGROS İŞÇİSİ GÖZYAŞI DÖKTÜ

Hakkını arayan işçilerin kelepçelerle gözaltına alınmasının ardından, gözaltı arabasında bekleyen bir migros işçisi gözyaşlarına boğuldu. Gözaltı sonrası açıklama yapan Gülabi Aksoy şunları söyledi: “Hakkımı savunmak için Tuncay Özilhan’ın evinin önüne gittik. Gittiğimiz yerde binlerce polis ile karşılaştık. Sonuna kadar mücadelemize devam edeceğiz, burada bırakmayacağız. Çoluk çocuğumuzun rızkı ve ekmeği için mücadele ediyoruz. Tuncay Özilhan kendi yaşadığı eve baksın. Benim çocuğum yerde döşemenin üzerinde yatıyor.Tuncay Özilhan bizim sırtımızdan kazandığı paralar ile Beykoz’da villalarda kalıyor. Acaba vicdanı rahat mı? Rahat yatabiliyor mu?”

 

İşten atılan Migros işçileri TÜSİAD önünde

MİGROS’TAN AÇIKLAMA

Migros olarak hepimiz, tarlalarda, çiftliklerde, teknoloji merkezlerinde, mağazalarda, dağıtım merkezlerinde, 55 bin çalışanı, üreticisi ve tedarikçisini de içinde barındıran büyük bir takımın parçasıyız. Ve bu takımın ana amacı müşterilerimize zamanında, en iyi hizmeti 81 ilde sağlamaktır. Aynı zamanda işçi haklarının gözetilmesinde perakende sektöründe öncü olan Migros’un, mağazalarında 50 yıldan beri sendikalı olarak çalışılmaktadır. Dağıtım Merkezlerimiz ise uzmanlığı gereği 20 yıldır farklı iş ortaklarımız tarafından işletilmektedir. Ana düsturumuz olan öncü işçi hakları aynı şekilde bu işverenlerin de temel duruşudur. Toplumun temel gıda ve ihtiyaç malzemeleri talebini kesintisiz sevkiyatla karşılama gibi önemli bir toplumsal görev üstlenen dağıtım merkezlerimiz içinden, Avrupa Dağıtım Merkezi’nde görev yapan bazı çalışanlar, yanıltıcı beyanlar ve yönlendirmeler ile Batı Marmara bölgesindeki tedarik zincirini maalesef kesintiye uğratmışlardır. İlgili dağıtım merkezi işvereni Us Grup tarafından çalışanlara prim dahil ortalamada %54’lük gelir artış yapılmıştır. Şubat ayının ilk haftası da zamlı gelir ödemeleri hesaplarına yatırılmıştır. Şeffafça bilinmesini isteriz ki, Us Grup tarafından halihazırda ortalama saatlik ücret 6,6 TL, prim dahil saatlik gelir de 9,7 TL arttırılmıştır. Bahsi geçen saatlik ilave 4 TL eklenmesi durumunda prim dahil gelir artışı %80’e denk gelmektedir ki, bunun da ekonomik rasyonalitesi maalesef bulunmamaktadır. Bu artışı yeterli bulmayıp çalışmak istemeyen bazı kişiler, ne yazık ki çalışmayı sürdürmek isteyen arkadaşlarına da engel olmuş ve çalışma haklarını engellemiştir. Tüm şeffaf iletişime, yakın diyaloğa, uyarılara, 2 ihtara ve defalarca sözlü açıklamalar ile doğruların anlatılmasına rağmen eylemlerini devam ettirmişlerdir. Us Grup, Avrupa Dağıtım Merkezi’nin operasyonlarının günlerce kesintiye uğramasına ve gıda tedarik zincirinin kırılmasına yol açan eylemcilerle, arzu edilen en son şey olsa da mecburi olarak yollarını ayırmak zorunda kalmıştır. Bu süreç hepimizi çok üzmüştür. Migros olarak elbette herkesin geçim sıkıntısını anlıyoruz. Düsturumuz eşit, adil ve hakkaniyetli bir çalışma ortamı yaratmaktır. Dağıtım Merkezinde Us Grup tarafından maksimum çaba sarf edilip tüm ekonomik koşullar zorlanarak verilebilecek azami zam ile gelir artışı yaratılmıştır. Bu çalışma koşullarını uygun bulan, işyeri sorumluluklarına saygı duyan arkadaşlarımıza kapımızın açık olduğunu önemle belirtmek isteriz.