Microsoft’un hamilelik algoritması kafa karıştırdı

Yayın tarihi: 24 Şubat 2022 Perşembe 1:00 pm - Güncelleme: 23 Şubat 2022 Çarşamba 8:09 pm

Microsoft’un hamilelik algoritması ile ilgili tartışmalar yeniden alevlendi. Bir zamanlar çok ciddi tartışmalara neden olan bu algoritma şimdi tekrar gündemde.

Çeşitli verileri hesaplayan Microsoft’un hamilelik algoritması oldukça ilginç bir teknolojiye sahip. Doğum ve hamilelik ile ilgili kadınları korkutan bir süreç olsa bile yine de teknoloji bunu hafifletiyor. Birçok devlet kürtaj gibi yöntemleri suç olarak sayıyor. Teknolojinin gelişmesine rağmen devletlerin suç olarak saydığı kürtaj büyük bir araştırma konusu haline geliyor.

Konuyla ilgili ortaya çıkan son detaylara göre Microsoft kürtaj olma durumunu azaltabilmek için bir algoritma geliştirdi. Elbette bu algoritma 2022 yılına ait değil. 2018 yılında geliştirilen bu algoritma ciddi bir tartışma konusu oldu. Microsoft bunu kötü bir niyetle ortaya çıkarmadı. Amaç hangi gençlerin hamile kalma ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirlemekti.

hamilelik algoritması

İstenmeyen gebelik ve bununla ilgili yapılan kürtaj gibi faaliyetler gençlerin en büyük sorunlarından bir tanesi haline gelebiliyor. Microsoft geliştirdiği yeni algoritma ile birlikte hangi gençlerin gelecekte hamile kalma ihtimalinin daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. Arjantin’de yapılan araştırmalar ise aslında bunun pek doğru olmadığını gösterdi.

Microsoft algoritması tarafından yapılan hesaplamalara göre düşük gelirli olanlar ve gençler hamile kalma ihtimaline daha fazla sahip. Ayrıca yaş, etnik köken, engellilik ve bulunduğu ülke gibi birçok detay Microsoft tarafından hesaplandı. Fakat bu hesaplamaların aslında yeteri kadar doğru olmama ihtimali var.

Microsoft, 28 Şubat’ta genel merkezini tamamen yeniden açacak

Microsoft hamilelik algoritması tarafından yapılan hesaplamalara göre genç kızların yüzde 86 gibi bir bölümü hamile kalacak. Sadece bu bile algoritmayı tartışmaların merkezi haline getirmişti.