Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın HDP'nin kapatılması için dava açmasını isteyen MHP, aksi halde kendilerinin Siyasi Partiler Kanunu’nun 100’üncü maddesine dayanarak başvuru yapacaklarını belirtti.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılmasına ilişkin tartışmalar devam ederken MHP'den bir açıklama geldi. HDP'nin kapatılması talebini yineleyen MHP, yayımladığı yazılı açıklamayla HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ile Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu 108 siyasetçi hakkında hazırlanan yeni 'Kobani iddianamesi'ni işaret ederek Yargıtay Başsavcılığı'nın HDP'nin kapatılması için dava açmasını istedi. Açıklamada aksi halde MHP'nin Siyasi Partiler Kanunu’nun 100’üncü maddesine dayanarak HDP'nin kapatılması için başvuru yapacağı belirtildi. MHP'den yapılan yazılı açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, bilhassa 6-8 Ekim olaylarıyla ilgili hazırlanan ve hukuken açık ihbar niteliği taşıyan iddianameyi temel alarak HDP hakkında acil ihtiyaç olan kapatma davasını süratle açabilecektir. Şayet kapatma davasının açılması tavını kaybedip tavsamaya havale edilirse Milliyetçi Hareket Partisi Siyasi Partiler Kanunu’nun 100’üncü maddesine müzahir olarak gereğini zamanı geldiğinde inanmışlıkla yapacaktır"

CHP VE İYİ PARTİ'YE DE SUÇLAMA

Açıklamanın devamında Millet İttifakı partileri hakkında da soruşturma açılması gerektiği işaret edildi: "CHP’nin, İYİ Parti’nin itirazları suç ve suçluyu koruma mahiyetindedir. Bunun yanında teröre yardım ve yataklık olarak da ayrıca ele alınmalıdır."

SİYASİ PARTİLER 100. MADDEYE BAŞVURABİLİYOR MU?

MHP'nin açıklamasında bahsedilen 100. Madde ise şöyle: (Değişik birinci fıkra: 2/1/2003-4778/10 md.) Anayasada yazılı nedenlerle Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bir siyasî partinin kapatılması davasının açılması; a) Re’sen, b) Bakanlar Kurulu kararı üzerine Adalet Bakanının istemiyle, c) Bir siyasî partinin istemi üzerine, olur.
Muhabir: Alp Yanardağ