MHP: HDP ve öncüllerinde siyaset yapanlar sonsuza kadar yasaklı olmalıdır

Yayın tarihi: 21 Aralık 2020 Pazartesi 11:50 am - Güncelleme: 21 Aralık 2020 Pazartesi 11:58 am

“HDP/PKK kamilen itlafı gereken bir siyasi haşere sürüsüdür” sözü uluslararası mahkemelere taşınacak olan MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, bu seferde Devlet Bahçeli’nin gündeme getirdiği “HDP kapatılsın” çağrısı için Siyasi Partiler ve Seçim Kanunları’nda düzenlemeyi işaret etti. 6 madde sayan Yalçın, “Mesela HDP ve öncüllerinde siyaset yapanlar sonsuza kadar yasaklı olmalıdır” dedi.

Türkgün gazetesine konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, “HDP’nin kapısına açılmamak üzere kilit vurulmalıdır” ifadeleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Yalçın, “Türkiye’de siyasi partilerin kapatılmasının belli şartları var ve bu kolayca yapılacak bir iş değil. Ayrıca Türkiye’de kapatılan bir siyasi partinin yerine kısa sürede bir başkası kurularak kaldığı yerden bölücü faaliyetlere devam ediyor. Mesela HEP DEP’e, o da kolayca HDP’ye dönüştü. PKK’nın siyasi kanadı her seferinde başka isim altında yoluna devam etti. Hâlbuki Türkiye’nin şartlarında elzem olan; teröre, etnik bölücülüğe hizmet eden ve doğrudan Türkiye’nin bütünlüğünü tehdit eden bir partinin hayat bulamaması, bu yüzden kapatılanın da devamının olamamasıdır. Siyasi Partiler ve Seçim Kanunları bu çerçevede yeniden düzenlenmelidir” diye konuştu.

6 MADDE SAYDI; “HER PARTİYE ‘TÜRKİYE PARTİSİ’ ŞARTI GETİRİLMELİ”

6 madde sayan Yalçın, şöyle devam etti:

– Mesela HDP ve öncüllerinde siyaset yapanlar sonsuza kadar yasaklı olmalıdır.

– Bölücü parti kapatıldığında yerine kurulacak yeni bir parti tarafından aynı zihniyetin sürdürülmesini ve aynı tiplerin burada görev almasını kesin surette önleyecek yasal düzenlemeler getirilmelidir.

– Parti kurma aşamasında kurucu isimler, kesinlikle bir daha aynı hedefler istikametinde ve aynı isimlerle yürümeyecekleri taahhüdünde bulunmalıdır.

– Bunlar yine eski ayrıştırıcı ve bölücü yöntemlere tevessül ettikleri takdirde kuracakları parti teşkilatları daha başından sonlandırılmalıdır.

– Yürütecekleri seçim faaliyetleri, yaptıkları iş ve işlemler iptal edilmeli, seçimlere girmeleri engellenmelidir.

– Her siyasi partiye kesinlikle “Türkiye partisi” olma şartı getirilmelidir.

BAHÇELİ ÇAĞRI YAPMIŞTI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “HDP bir terör sorunudur, bölücülük yuvasıdır, demokratik güvenliğimize doğrulmuş melun bir silahtır. Adalet ve hukuk mutlak surette devreye girmeli, HDP’nin kapısına açılmamak üzere kilit vurulmalıdır” ifadelerini kullanmıştı.

HDP, YALÇIN’IN SÖZLERİNİ ULUSLARARASI MAHKEMELERE TAŞIYACAK

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, MHP’li Semih Yalçın’ın “HDP/PKK, itlafı gereken bir siyasi haşere sürüsü” sözünün de Ruanda’daki katliamda ‘soykırım tahrik ve teşvik’ suçu olarak cezalandırılan sözleri hatırlattığını ve uluslararası mahkemelere başvuracaklarını açıklamıştı. Sancar, muhalefeti ‘soykırım’ çağrısı karşısında sessiz kalmakla suçlamıştı.

Sancar, “HDP kapatılmalı” çağrısını iktidarın düşen oylarıyla ilişkilendirerek “Kaybediyor olmanın farkına varma paniği ve telaşı” diye değerlendirmişti.