MGK’den teröre karşı NATO üyelerine destek daveti

Yayın tarihi: 21 Temmuz 2022 Perşembe 7:40 pm - Güncelleme: 22 Temmuz 2022 Cuma 1:12 am

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Temmuz ayı olağan toplantısını gerçekleşti. Toplantısı sonrası yayımlanan bildiride Yunanistan’ın kışkırtıcı eylemleri kabul edilemez olduğu belirtilirken NATO üyelerinin terör örgütlerine karşı Türkiye’ye destek vermesi istendi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında,  Saray’da MGK toplantısının ardından bildiri yayımlandı.

Bildiride, toplantıda, terör örgütleri PKK/KCK, PYD/YPG, FETÖ ve IŞİD yurt içinde ve yurt dışında icra edilen operasyonlar hakkında kurula bilgi sunuldu ve ilave tedbirlerin görüşüldüğü belirtildi.

15 temmuz darbe girişiminin faili terör örgütü FETÖ ile mücadelede gelinen aşamanın değerlendirildiği belirtilen bildiride, şunlar kaydedildi:

“Türkiye’nin istikrarını ve güvenliğini hedef alan bütün odaklar ve terör örgütleriyle iş birliği içerisinde olan bu ihanet şebekesinin tamamen bertaraf edilmesi yönündeki çabaların kararlılıkla sürdürüleceği bir kez daha güçlü bir şekilde teyit edilmiştir. Madrid’de gerçekleştirilen NATO Liderler Zirvesi ve neticeleri tüm detayları ile ele alınmış, Türkiye’nin yetmiş yıldır mensubu olduğu ittifaktaki yükümlülüklerini eksiksiz bir şekilde ve samimiyetle yerine getirdiği hatırlatılarak, aynı yaklaşımı ittifakın diğer üyelerinden de beklediği vurgulanmıştır. Bu kapsamda müttefiklerimiz, FETÖ ve tüm isimlendirmeleriyle birlikte PKK/KCK-PYD/YPG ile mücadelede Türkiye’nin yanında yer almaya ve destek vermeye davet edilmiştir.”

YUNANİSTAN’IN KIŞKIRTICI EYLEMLERİ

“Uluslararası hukuku hiçe sayarak iyi komşuluk ve müttefiklik ilişkilerinin hilafındaki tutumunu ısrarla sürdüren Yunanistan’ın, kışkırtıcı eylemlerine ilave olarak karasuyu ve hava sahası ihlallerini artırarak devam ettirmesinin kabul edilemez olduğu ifade edilmiştir.” vurgusu yapılan MGK bildirisinde, şu değerlendirmelere yer verildi:

“Yunanistan yönetimine ayrıca; düzensiz göçmenlerin hayatlarını tehlikeye atan, insan hakları ve insancıl hukuka aykırı faaliyetlerine bir kez daha son verme çağrısında bulunulmuştur. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü temelinde iki devletli çözüm vizyonuna güçlü destek beyan edilmiştir.

RUSYA VE UKRAYNA İÇİN ATEŞKES ÇAĞRISI

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın daha fazla can kaybına ve yıkıma yol açmadan bir an önce sona erdirilerek kapsamlı ateşkes ilan edilmesi yönündeki çağrımız tekrarlanmış, bu kapsamda Türkiye’nin kalıcı barışın tesisi ile küresel çapta bir gıda krizine dönüşmekte olan meselenin çözümü istikametindeki gayretlerinin devam edeceği belirtilmiştir.”

Bildiride, koronavirüs salgını ve ardından dünya genelinde yaşanan çatışmalarla derinleşen küresel ekonomik krizin, genişleyen siyasi ve sosyal etkilerinin tüm boyutlarıyla değerlendirildiği, Türkiye’nin gelecekte ortaya çıkması muhtemel tehditlere karşı her alanda güçlendirilmesi için alınması gereken tedbirlerin gözden geçirildiği aktarıldı.

Yayımlanan MGK bildirisinin tam hali ise şöyle:

 

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ CUMHURBAŞKANLIĞI

MİLLÎ GÜVENLİK KURULU, 21 TEMMUZ 2022 TARİHİNDE TÜRKİYE CUMHURİYETİ CUMHURBAŞKANI SAYIN RECEP TAYYİP ERDOĞAN BAŞKANLIĞINDA TOPLANMIŞTIR.
TOPLANTIDA;

 

1. PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ VE DEAŞ TERÖR ÖRGÜTLERİ BAŞTA OLMAK ÜZERE, MİLLÎ BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZ İLE BEKAMIZA YÖNELİK HER TÜRLÜ TEHDİT
VE TEHLİKEYE KARŞI YURT İÇİNDE VE YURT DIŞINDA AZİM, KARARLILIK VE BAŞARIYLA İCRA EDİLEN OPERASYONLAR HAKKINDA KURULA BİLGİ SUNULMUŞ VE İLAVE TEDBİRLER GÖRÜŞÜLMÜŞTÜR.

2.15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİNİN FAİLİ TERÖR ÖRGÜTÜ FETÖ İLE MÜCADELEDE GELİNEN AŞAMA DEĞERLENDİRİLMİŞ; TÜRKİYE’NİN İSTİKRARINI VE GÜVENLİĞİNİ HEDEF ALAN BÜTÜN ODAKLAR VE TERÖR ÖRGÜTLERİYLE İŞ BİRLİĞİ İÇERİSİNDE OLAN BU İHANET ŞEBEKESİNİN TAMAMEN BERTARAF EDİLMESİ YÖNÜNDEKİ ÇABALARIN KARARLILIKLA SÜRDÜRÜLECEĞİ BİR KEZ DAHA GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE TEYİT EDİLMİŞTİR.

3. MADRİD’DE GERÇEKLEŞTİRİLEN NATO LİDERLER ZİRVESİ VE NETİCELERİ TÜM DETAYLARI İLE ELE ALINMIŞ; TÜRKİYE’NİN YETMİŞ YILDIR MENSUBU OLDUĞU İTTİFAKTAKİ YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ EKSİKSİZ BİR ŞEKİLDE VE SAMİMİYETLE YERİNE GETİRDİĞİ HATIRLATILARAK, AYNI YAKLAŞIMI İTTİFAKIN DİĞER ÜYELERİNDEN DE BEKLEDİĞİ VURGULANMIŞTIR. BU KAPSAMDA MÜTTEFİKLERİMİZ, FETÖ VE TÜM İSİMLENDİRMELERİYLE BİRLİKTE PKK/KCK-PYD/YPG İLE MÜCADELEDE TÜRKİYE’NİN YANINDA YER ALMAYA VE DESTEK VERMEYE DAVET EDİLMİŞTİR.

4.ULUSLARARASI HUKUKU HİÇE SAYARAK İYİ KOMŞULUK VE MÜTTEFİKLİK İLİŞKİLERİNİN HİLAFINDAKİ TUTUMUNU ISRARLA SÜRDÜREN YUNANİSTAN’IN, KIŞKIRTICI EYLEMLERİNE İLAVE OLARAK KARASUYU VE HAVA SAHAS İHLALLERİNİ ARTIRARAK DEVAM ETTİRMESİNİN KABUL EDİLEMEZ OLDUĞU
İFADE EDİLMİŞTİR. YUNANİSTAN YÖNETİMİNE AYRICA; DÜZENSİZ GÖÇMENLERİN HAYATLARINI TEHLİKEYE ATAN, İNSAN HAKLARI VE İNSANCIL HUKUKA AYKIRI FAALİYETLERİNE BİR KEZ DAHA SON VERME ÇAĞRISINDA BULUNULMUŞTUR.

5. KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’NİN EGEMEN EŞİTLİK VE EŞİT ULUSLARARASI STATÜ TEMELİNDE İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM VİZYONUNA GÜÇLÜ DESTEK BEYAN EDİLMİŞTİR.

6. RUSYA İLE UKRAYNA ARASINDAKİ SAVAŞIN DAHA FAZLA CAN KAYBINA VE YIKIMA YOL AÇMADAN BİR AN ÖNCE SONA ERDİRİLEREK KAPSAMLI ATEŞKES İLAN EDİLMESİ YÖNÜNDEKİ ÇAĞRIMIZ TEKRARLANMIŞ; BU KAPSAMDA TÜRKİYE’NİN KALICI BARIŞIN TESİSİ İLE KÜRESEL ÇAPTA BİR GIDA KRİZİNE DÖNÜŞMEKTE OLAN MESELENİN ÇÖZÜMÜ İSTİKAMETİNDEKİ GAYRETLERİNİN DEVAM EDECEĞİ BELİRTİLMİŞTİR.

7. KORONAVİRÜS SALGINI VE ARDINDAN DÜNYA GENELİNDE YAŞANAN ÇATIŞMALARLA DERİNLEŞEN KÜRESEL EKONOMİK KRİZİN, GENİŞLEYEN SİYASİ VE SOSYAL ETKİLERİ TÜM BOYUTLARIYLA DEĞERLENDİRİLMİŞ, ÜLKEMİZİN GELECEKTE ORTAYA ÇIKMASI MUHTEMEL TEHDİTLERE KARŞI HER ALANDA GÜÇLENDİRİLMESİ İÇİN ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER GÖZDEN GEÇİRİLMİŞTİR. KAMUOYUNUN BİLGİSİNE SAYGIYLA SUNULUR.”