Mezopotamya Kültür Merkezi binası, AKP’li Beyoğlu Belediyesi’ne verilmek üzere zorla boşaltıldı

Yayın tarihi: 20 Ağustos 2020 Perşembe 4:12 pm - Güncelleme: 20 Ağustos 2020 Perşembe 4:25 pm

Mezopotamya Kültür Merkezi’nin (MKM), 18 yıldır kültür sanat faaliyetlerini sürdürdüğü İstanbul Beyoğlu’ndaki binası zorla boşaltıldı. Binadan Vakıflar Müdürlüğü eliyle çıkarılan Mezopotamya Kültür Merkezi çalışanları, “Her türlü saldırıya rağmen bugünden sonra da faaliyetlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz” açıklaması yaptı.

Mezopotamya Kültür Merkezi’nin (MKM), 18 yıldır kültür sanat faaliyetlerini sürdürdüğü İstanbul Beyoğlu’ndaki binası zorla boşaltıldı. 2019 yılı içinde sözleşmeleri olmasına rağmen kiracılara bilgilendirme yapılmadan bina Vakıflar Müdürlüğü tarafından üç kez ihaleye çıkarıldı. Farklı şekilde ihalelerden haberdar olan ve üç kez girdikleri ihaleden ikisini kazanan MKM’nin bu hakkı, Vakıflar Müdürlüğü tarafından “Yeterli rekabet oluşmadı” denilerek iptal edildi.

Gazete Karınca’da yer alan habere göre, Beyoğlu Kaymakamlığı’na devredilen bina, AKP’li Beyoğlu Belediyesi’ne verilmek üzere bugün zorla boşaltılmaya başlandı. Binanın boşaltılması için verilen sürenin bugün dolmasından sonra bina polis tarafından ablukaya alındı.

İçerideki eşyaların zarar görmemesi için MKM çalışanları gerekli eşyalarını aldıktan sonra bina önünde basın açıklaması düzenlendi. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Hüda Kaya, HDP MYK üyesi Ferhat Encü, HDP İl Eş Başkanı Elif Bulut, Kürt Araştırmalar Derneği Eş Başkanı Eyüp Subaşı ve çok sayıda yurttaş katıldı. MKM’nin solisti Hüseyin İldan, yıllardır tüm zorluklara rağmen kültür ve sanat faaliyetlerini bu binada icra ettiklerini dile getirdi.

‘SANAT YAPMA HAKKINIZ YOK DENİYOR’

HDP Milletvekili Hüda Kaya da uygulamaya tepki göstererek, “Kayyumcu, gaspçı, hakları sömüren, istismar eden, çalan ve emeği yok sayan bir iktidar zihniyeti ile karşı karşıyayız. İktidar, muhalefet güçlerine yaptığı bu tür icraatlarla ‘Sizin konuşma, sanat, müzik yapma hakkınız yok’ diyor. ‘Nefes alma, yaşama, ihalelere girme hakkınız yok’ diyor” diye konuştu.