Türkiye'de gıda ambalajlarında kullanılan malzemeler ciddi sağlık riskleri barındırıyor. Bu yıl Avrupa Birliği'ne (AB) ihraç edilen pizza kutularında yüksek düzeyde kurşun ve hormon sistemini bozan ftalatlar tespit edildi.

AB Gıda Alarm Sistemi (RASFF), Türkiye'den ihraç edilen gıda ve ambalaj ürünlerine yönelik düzenli risk bildirimleri yapıyor. Genellikle kuru incir, biber, Antep fıstığı, limon ve domates gibi ürünlerle gündeme gelen uyarılar, bu yıl pizza kutularında yoğunlaştı. 2023 boyunca, Fransa'ya gönderilen pizza kutuları için RASFF tarafından 5 ayrı sağlık riski bildirimi yayımlandı.

Yağışlar işe yaradı! İstanbul'da baraj doluluk oranlarında büyük artış Yağışlar işe yaradı! İstanbul'da baraj doluluk oranlarında büyük artış

PİZZA KUTULARINDAKİ GİZLİ TEHLİKE

Gıda Bülteni'nde yer alan habere göre, pizza kutularında tespit edilen kurşun ve ftalatlar, hem yurt dışında hem de yurt içinde halk sağlığı açısından büyük tehdit oluşturuyor. Sıcak yemeklerin bu tür ambalajlarda taşınması, kutularda bulunan
zararlı kimyasalların yiyeceklere geçmesine neden oluyor. Kurşun maruziyeti, uzun vadede merkezi sinir sistemi hasarlarından solunum durmasına kadar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

RASFF raporlarına göre, ihraç edilen pizza kutularında ftalat türlerinden dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun (DEHP) yüksek seviyelerde bulunduğu belirlendi. Bilimsel araştırmalar, DEHP'in karaciğer kanserine ve hormonal bozukluklara neden olabileceğini ortaya koyuyor.

ÖĞRENME BOZUKLUĞUNA NEDEN OLUYOR

Pizza kutularında tespit edilen bir diğer zararlı madde ise bisfenol A (BPA). Genellikle konserve kutularının iç kaplaması, su şişeleri ve gıda pişirme ekipmanlarında kullanılan BPA'nın, beyin gelişimini engelleme, kısırlık, hiperaktivite ve öğrenme bozukluklarına neden olduğu bilimsel çalışmalarla gösterildi. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), BPA maruziyetine yönelik günlük alım sınırını 50 µg/kg/gün olarak belirlemişti.

Kaynak: Karar