Meyve üreticilerinden fabrikanın açıkladığı fiyata tepki: Bu fiyat köylüyle dalga geçmek

Yayın tarihi: 17 Temmuz 2022 Pazar 11:01 pm - Güncelleme: 17 Temmuz 2022 Pazar 11:01 pm

Tokatlı meyve üreticileri meyve suyu fabrikasının geçen sene kilosunu 3 liradan aldığı meyvenin yılki taban fiyatını 2 lira olarak açıklamasına tepki gösterdi. Bir üretici, “2 lira fiyat, köylüyle dalga geçmekten başka bir şey değil” dedi.

Tokat’ta Kömeç, Emirseyit, Akyamaç ve Kemalpaşa Köyleri’nden üreticiler meyve fiyatlarıyla ilgili Kömeç Köyün’de basın açıklaması yaptı. Açıklamaya CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz da katıldı.

Fiyatlara isyan eden bir üretici, “Son altı, yedi aydır girdi maliyetlerimiz çok yükseldi. Buna karşılık sattığımız ürünlerdeki beklentimiz bu doğrultuda gelişmedi. Geçen sene meyve suyunun taban fiyatı 3 lirayken bu sene 2 liradan taban fiyatı oldu. Amacımız bağcıyı dövmek değil üzüm yemek. Böyle bir ortamda sanayi adamlarımızın, güçlü fabrikalarımızın çiftçiye bunu bu şekilde layık görmelerini abesle karşılaşıyoruz. Amacımız, sadece köylünün ayakta durması. Boşalan köylerin tekrar dolması için, tarımın devam etmesi için, meyve ağaçlarımızın kurumaması için muhakkak fabrikaların bizi desteklemesi lazım. 2 lira fiyat, köylüyle dalga geçmekten başka bir şey değil. Markette bir litre suyun 3 lira olduğun günde ‘2 liradan sizin malınızı alacağım’ demek komik” diye konuştu.

Açıklamaya destek veren Kadim Durmaz ise “İlimizde, Türkiye’nin gururu, Tokatlıların da gurur duyduğu bir meyve suyu fabrikamız var. Oradan da binlerce insanın ekmek, aş yediğini biliyoruz. Yaşadığımız pandemi süreci gösterdi ki nesillerin sağlıklı devam edebilmesi için doğru gıdanın ve temel üretimin dikkate alınması lazım. Az önce bir çiftçi, ‘Sanki biz üretimde son nesil gibiyiz’ dedi. Gübre geçen sene 160 liraymış, bu sene 750 liraya çıkmış. Zirai ilaç geçen 500 lirayken bu sene bin 600 liraya çıkmış. Sanayicilerin mutlaka üreticinin, köylünün sesini dinlemesi gerekiyor. ‘Bunu bize reva görmeyin’ diyor. Köylü, ‘Bizim aldığımız gübrenin fiyatını satan belirliyor, ilacın fiyatını satan belirliyor, mazotun fiyatını devlet belirliyor ama biz bir yıl bunun içerisinde 7/24 çalışıyoruz ancak ürettiğimiz ürünü satarken gözümüzü kapatıp elimizi uzatıyoruz’ diyor. Bu sesin dikkate alınmasını istiyorlar. Temel istek ve talep bu” ifadelerini kullandı.