Metrodaki bıçaklı erkek saldırgan tutuklandı, savcıdan dikkat çeken gerekçe

Yayın tarihi: 25 Kasım 2021 Perşembe 8:17 am - Güncelleme: 3 Mart 2023 Cuma 1:58 pm

İstanbul’daki bir metroda kadın yolculara bıçakla saldırarak tehditler savuran Emrah Yılmaz tutuklandı. Savcılığın Yılmaz’a ilişkin tutuklama talebi gerekçesi dikkat çekti.

İstanbul’da Kadıköy-Tavşantepe metrosunda Emrah Yılmaz isimli erkek, tartıştığı iki kadın yolcuya bıçakla saldırarak, tehdit ve hakaretlerde bulundu. Yılmaz, daha sonra operasyonla gözaltına alındı ve tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Bu arada 20 suç kaydı olduğu ortaya çıkan Yılmaz’ın saldırı gerekçesini ‘maske’ olarak açıkladığı öğrenildi. Yılmaz, ifadesinde “Metroda yaşlı bir kadının maskesi açıktı. Ben de onu maskesini kapatması için uyardım. Fakat bu sırada ağzından küfür çıktı. Başkaları beni bu konuda uyarınca bir anda kendimden geçtim ve saldırdım. Sonrasını hatırlamıyorum” dedi.

SAVCIDAN DERS GİBİ SEVK YAZISI

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturmayla görevlendirdiği kadın savcı, tutuklama talebinin gerekçesinde çok çarpıcı ifadeler kullandı. Gerekçede, “Bu eylem tüm kadınların özgürce yaşama, sokakta bulunma ve hayatlarına devam etme haklarına saldırıdır” ifadesi yer aldı.

“KÜFÜR ŞİDDETTİR”

Savcı Fatmagül Yörük sevk yazısında özetle şu ifadeleri kullandı: “Kent yaşamında insanların topluca bir anda bulundukları etkinlik alanları, rekreasyon alanları, toplu taşıma araçları ve durakları ile buna benzer yerlerin kişilerin can, mal ve cinsel güvenlikleri açısından daha emin mahaller olduğu kabul edilir. Bu yerleşik sosyal kabul ile şüphelinin eyleminin yalnızca tartıştığı müştekilere yönelik değil o anda trende ve platformda bulunan yolcuların, hatta tüm kadınların özgürce yaşama, sokakta bulunma ve hayatlarına devam etme haklarına saldırıdır. Sokaklar, metrolar, korku dolu değil; güven dolu olmalıdır. Şiddet ise önce dilde başlar sonrasında eyleme döner. Olayda en çok dikkat çeken şeylerden biri de şüphelinin küfürleridir. Küfür, şiddettir.

Şiddeti yasaları uygulayarak engelleyebiliriz. Kadınların yaşam hakkına sahip çıkmak ve kız çocuklarına güvenli bir gelecek bırakmak tüm toplumun asli görevidir. Bireylerin toplum yaşamının akışına duydukları güvenin örselenmesi ceza, adalet sistemi ve sosyal açıdan onarılması güç zararlara yol açacaktır. Bu değerlendirmeler ışığında şüphelinin ‘Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit’ suçunu ihlal ettiği kanaatine ulaşılmıştır.”

3 AYRI SUÇTAN TUTUKLAMA TALEP ETTİ

Suçun işlendiği yer, zaman dilimi, eylemin işleniş şekli ve suçta kullanılan alet bir bütün olarak değerlendirildiğinde kamera kayıtlarından da şüphelinin kararlığının gözlendiğini vurgulayan Savcı Yörük, şüphelinin ‘Silahla tehdit’, ‘Basit yaralamaya teşebbüs’ ve ‘Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit’ suçlarından ayrı ayrı tutuklanmasını talep etti. Emrah Yılmaz, tutuklanma talebiyle hakimliğe sevk edildi.