Metin Lokumcu davası duruşmaya saatler kala Trabzon’a taşındı!

Yayın tarihi: 23 Aralık 2020 Çarşamba 5:25 pm - Güncelleme: 23 Aralık 2020 Çarşamba 5:25 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakan olduğu dönemde Hopa ziyareti sırasında çıkan olaylarda polisin biber gazı sonucu yaşamını yitiren öğretmen Metin Lokumcu’nun 9 yıl sonra açılan davası, yarın Hopa’da yapılacak ilk duruşmaya saatler kala “kamu güvenliği” gerekçesiyle Trabzon Asliye Ceza Mahkemesi’ne taşındı. Siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri, karara, “Bu bir nakil değildir, davanın kaçırılmasıdır ve hukuksuzdur” tepkisini gösterdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, başbakan olduğu dönemde, 31 Mayıs 2011 tarihinde Artvin’in Hopa ilçesini ziyareti sırasından çıkan olaylarda, polisin sıktığı biber gazı sonucu hayatını kaybeden Metin Lokumcu’nun 9 yıl sonra açılan davası için ilk duruşma yarın yapılacaktı. Ancak davaya bakacak Hopa Asliye Ceza Mahkemesi, ilk duruşmaya saatler kala bugün dosya üzerinden karar alarak “kamu güvenliği” gerekçesiyle davanın Trabzon Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmesine karar verdi.

Lokumcu’nun ailesi ve akrabaları, davanın taşınma talebine tepki göstererek duruşmaya katılmama kararı almıştı.

MAHKEME TALEP ETMİŞTİ

Hopa Asliye Ceza Mahkemesi, 26 Ekim 2020 tarihinde Hopa Başsavcılığına başvurarak, “davanın toplum tarafından takip edilmesi nedeniyle provokatif kalabalık gruplar oluşturulmak suretiyle propaganda yapılması, güvenlik güçleriyle bu kişilerin karşı karşıya gelmesi olasılıkları dikkate alınarak” kamu güvenliğinin tehlikeye düşmemesi için davanın yerinin değiştirilmesini talep etmişti. Savcılık bu durumlarda Adalet Bakanlığı ile iletişime geçerek bu tür taleplerin karara bağlanmasına yardımcı oluyor.

“NAKİL DEĞİL, DAVANIN KAÇIRILMASIDIR”

Siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri, Lokumcu davasının Trabzon’a nakledilmesiyle ilgili, “Bu bir nakil değildir, davanın kaçırılmasıdır ve hukuksuzdur” açıklamasını yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Metin Lokumcu Davası’nın duruşmaya saatler kala Trabzon’a nakledildiğine ilişkin kararın, UYAP’a yüklendiğini avukatlarımız aracılığı ile öğrendik. Mahkeme ile avukatlarımızın yaptığı görüşmede “mahkeme hâkiminin re ‘sen duruşma açtığını nakil kararını bir kaç saat sonra taraflara tebliğ edeceği” bildirildi. Bu bir nakil değildir, davanın kaçırılmasıdır ve hukuksuzdur. Davanın Hopa’dan kaçırılması 9 yıldır süren adalet arayışında adalet arayan bizlerin önüne taş koymaya çalışmaktır.

Ortada bir güvenlik sorunu yoktur asıl güvenlik sorunu iktidarın kendisidir. Metin Lokumcu’nun canına kastedenlerdir güvenlik sorunu, adalet arayan bizlerin önüne taş koymaya çalışanlardır. Davamıza, hocamıza 9 yıldır nasıl sahip çıktıysak bu dava nereye kaçırılırsa kaçırılsın sahip çıkmaya, takipçisi olmaya devam edeceğiz.

Sol Part, Halkevleri, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Halkların Demokratik Partisi Hopa İlçe Örgütü, Eğitim-Sen Hopa Temsilciliği, SES Artvin İl Temsilciliği, DEKAP (Derelerin Kardeşliği Platformu), İHD (İnsan Hakları Derneği) Rize Şubesi, ÇGD (Çağdaş Gazeteciler Derneği) Rize Şubesi.”