Metin Göktepe 23 yıl önce bugün katledildi

Yayın tarihi: 8 Ocak 2019 Salı 6:21 am - Güncelleme: 8 Ocak 2019 Salı 6:21 am

Metin Göktepe, 23 yıl önce bugün haber takip ettiği sırada polisler tarafından işkence ile katledildi. Abla Meryem Göktepe, ‘Metin’in bedenini aramızdan alsalar da duruşunu ve değerlerini silemeyecekler’ dedi

MEHMET EMİN KURNAZ MEHMET EMİN KURNAZ

8 Ocak 1996 tarihinde İstanbul Ümraniye Cezaevi’nde öldürülen tutukluların cenaze haberini takip etmek için gittiği Alibeyköy’de polislerce dövülerek katledilen Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe aramızdan ayrılalı 23 yıl oldu. Göktepe için bugün saat 11:00’de Atışalanı, Esenler Kemer Mezarlığı’nda anma düzenlenecek.

BirGün’den Mehmet Emin Kurnaz’a konuşan Göktepe’nin ablası Meryem Göktepe, acılarının hâlâ taze olduğunu belirterek, o günden bugüne gazetecilere dair baskıların artarak devam ettiğini ifade etti.

İKTİDARLAR DEĞİŞSE DE BASKI SÜRÜYOR

23 yıldır gazetecilere yönelik baskılara dair bir şeyin değişmediğini belirten Göktepe, “O dönem gazetecileri öldürüyorlardı, şimdi gazetecilerin çocuğu olan haberleri öldürüyorlar. Hâlâ baskı ortamı var, gazeteciler hala tehdit altında” dedi.

GERÇEĞİN KARŞISINDA DURAMAZLAR

Göktepe sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen sene 8 Ocak akşamı eve geldiğimde gördüm. Bir mesaj gelmiş sosyal medyada ve kardeşimi ölümünden yargılanan polislerden birinin kızıydı. Bana sizin gibi düşünüyorum, bu acının içinde yaşıyorum dedi. O dönemde çocuk yaşlarda olsa da olan bitenin farkında olduğunu söylüyordu. Gerçeğin karşısında duramazlar. Aradan 23 yıl geçti, vicdanlarda hâlâ tazedir. Bugün de onu mezarı başında anacağız. Anma yeri bizim için artık 23 yılda neler oldu şeklinde buluşma yeri.”

ÖLDÜRMEKLE BİTİREMEYECEKLER

Bedenini katletseler de Metin’in gerçeğe olan tutkusu ve gazetecilik duruşunu bitiremediler diyen Göktepe, bugün de Metin’in yolundan giden onurlu gazeteciler olduğunu vurguladı. Göktepe son olarak şunları kaydetti: “Gazetecilik sarı basın kartı değil, gerçek neyse gidip onu korkusuzca ortaya çıkarma işi. Bugün Metin Göktepe gazeteciliği diye bir gerçek var. Halkın haber alma özgürlüğünü koruyan bir yerde duran meslek örgütü gazetecilik. Bugün yandaşlık, iktidarı koruma çabası gazetecilik değil. Göktepe gazeteciliği yapmak isteyen çocuklar var, yapan arkadaşlar var. Metin bizim onurumuz, duruşuyla örnekti. Aramızdan aldılar ama onun duruşu hep bir örnek teşkil etti. Öldürmekle bitiremeyeceklerini anlamaları gerek.”

DAVADA NE OLMUŞTU?

Göktepe’nin öldürülmesiyle ilgili davada, 19 Mart 1998 günü karar açıklandı. Sanık 11 polisten 5’ine “kastı aşan fiil neticesinde ölüme neden olmak” suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi kararı bozmasının ardından dava yeniden görüldü.

6 Mayıs 1999’da yapılan karar duruşmasında, ilk davada ceza alan 5 polisin yanı sıra 1 polis daha 7 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum edildi. Mahkemenin bu kararı Yargıtay tarafından onandı.