Sosyalist teorisyen Metin Çulhaoğlu dakikalarca ayakta alkışlandı

Yayın tarihi: 18 Ağustos 2022 Perşembe 2:38 pm - Güncelleme: 18 Ağustos 2022 Perşembe 3:57 pm

Geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) Merkez Komitesi Üyesi ve ideolojik/entelektüel lideri Metin Çulhaoğlu, Ankara’da düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Türkiye sosyalist hareketinin, “teorisyen” nitelikleriyle öne çıkan isimlerinden, 1970’li yılların Türkiye İşçi Partisi’nin yayın organı Yürüyüş Dergisi’nin Yayın Yönetmeni ve başyazarlarından, 1987 yılında yayına başlayan Gelenek Dergisi’nin kurucusu, Sosyalist Türkiye Partisi ve Sosyalist İktidar Partisi’nin lideri, yeni Türkiye İşçi Partisi’nin kurucularından ve merkez komitesi Üyesi Metin Çulhaoğlu geçtiğimiz gün yaşamını yitirdi.

Çulhaoğlu Ankara İnşaat Mühendisleri Odası’nda  düzenlenen tören ile son yolculuğuna uğurlandı. Törene çok sayıda siyasi parti ve hareketin temsilcisi katıldı. Tören esnasında Çulhaoğlu dakikalarca ayakta alkışlandı.

Metin Çulhaoğlu için düzenlenen törende oğlu Sinan Çulhaoğlu konuştu. Çulhaoğlu, “Babam çok küçük yaşımdan itibaren beni bir birey olarak tanıdı. Saygısını da hissettirdi sevgisinin yanında. Babamın sadece benim bileceğim yönüyle babalığından bahsedeceğim. 80’lerin başında Batıkent’te annem çalışır babam benimle ilgilenirdi. Yaptığı çeviri işlerine mola verdiğinde oyun oynardık. Espriliydi, beni çok güldürürdü. Karikatür çizerdi… Babam çok küçük yaşımdan itibaren beni bir birey olarak tanıdı. Saygısını da hissettirdi sevgisinin yanında. Hepinize teşekkür ederim iyi ki varsınız.” dedi.

 

Video: Esra Tokat

Sinan Çulhaoğlu’nun ardından söz alan TİP Genel Başkanı Erkan Baş  ise şunları söyledi: “Öğrencileri olarak konuşmak çok zor, bize hep şunu derdi: ‘Türkiyeli devrimcilerin cesaretini anlatın tabi ama bununla yetinmeyin. Çünkü her devrimci aslında fikirleriyle vardır…’ Bizim için emsalsiz kelimesinin karşılığı Metin Çulhaoğlu’dur. Büyük bir boşluk doğdu ölümüyle. Bazen derdim ki başka ülkede doğsa ne olurdu ama onu emsalsiz yapan bu topraklarda doğmasıydı. Ondan öğrendiğimiz çok şey var. Hayatını kaybettikten sonra bize söylenenler 3 gündür, okudukça gururlanıyoruz, bir taraftan da borçlu hissediyoruz. Ondan öğrendiklerimizi ne kadar fazla insanla paylaşmak gerektiğini biliyor ve mutluyuz ama korkuyoruz nasıl yapacağız diye. Varlığıyla, değer karardı ortama. Sahip olduğu sıfatların önemi yoktu, o sıfatlara da değer katardı. Hatırlamadığım bir yazar, Metin Çulhaoğlu için diyor ki: ‘Türdeki Marksistlerin en iyisi.’ Bizim arkadaşlarımız ‘hayır’ diyor, dünyadaki en iyi Marksistlerin yerlisiydi. Örgütsüz, partisiz Metin Çulhaoğlu tarifi yoktur ama herkesin görüşlerine değer verdiği fikirlerini merak ettiği isim Türkiye’de çok azdır.”

Törende konuşan TİP MYK üyesi Can Soyer, “Metin ağabey hakkında konuşmak zor olacak ama kendisinin olduğu ortamlarda hakkında konuşulmasını pek sevmezdi. Arkasından konuşmak daha da zormuş. Devrimci teoriyi, teoride derinleşmeyi, devrimcileşmenin sigortası olarak gördü. Teori ile kuracağımız bağı kendi siyasal yaşamında cisimleştirdi. 1965’ten beri bir siyasal çizginin daimi temsilcisi oldu. Örgütlü kalmanın imkansızlaştığı dönemlerde bile örgüt çatısı altında buluşmak, buluşturmak için çabaladı. Yol açtı, yanındakiler geçemezken o yolu koçbaşı ile açtı.” ifadelerini kullandı.

TİP Gençlik Sekreteri Arzum Yalçın ise, “Bugün buraya bir devrimciyi, 75 yıllık hayatında ne biriktirdiyse mücadeleye aktaran bir sosyalizm neferini uğurlanmaya geldik. Gurur duyuyorum beraber mücadele ettiğim için. Benim gibi binlerce genç yoldaşı da aynı gururu taşıyor. Bıkmadan, usanmadan yeniden bir devrimci çıkış aramanın yol göstericisiydi bizim için. Onunla beraber yol yürümenin gururunu daima taşıyacağız. Metin ağabey bizim yoldaşımız, hocamız, kutup yıldızımızdı. Kahramanlara ihtiyaç duyulmayan bir dünya için kahramanca mücadele etti. İyi ki vardın, iyi ki varsın Metin ağabey.” dedi.

Çulhaoğlu’nun cenazesi, törenin ardından Karşıyaka Mezarlığı’na getirildi.

 

Sosyalist teorisyen Metin Çulhaoğlu hayatını kaybetti