Meteoroloji’den kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı!

Yayın tarihi: 11 Aralık 2020 Cuma 10:44 pm - Güncelleme: 11 Aralık 2020 Cuma 10:44 pm

Meteoroloji Genel Müdürlüğü bu gece (12 Aralık Cumartesi) için kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı yaptı. Meteoroloji’den gelen uyarılarda soba ve bacı gazı zehirlenmelerine tedbirli olunması gerektiği belirtildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ülke genelinde Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı Karadeniz, Orta Karadeniz’in iç kesimleri ile Gümüşhane, Bayburt, Erzincan, Tunceli ve Malatya çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin edildiğini duyurdu.

MGM, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Tunceli ve Erzincan çevrelerinde karla karışık yağmur şeklinde olması beklenen yağışların, Çanakkale, Edirne çevreleri ile Balıkesir ve Kırklareli’nin batısı, Kıyı Ege ve Antalya, Isparta’nın güneyi, Burdur’un doğusu ile Manisa, Denizli çevrelerinde kuvvetli yer yer çok kuvvetli, İzmir, Aydın ve Muğla çevrelerinde çok kuvvetli yer yer şiddetli olacağı tahmin edildiğini duyurdu.

Hava sıcaklığında önemli bir değişiklik olmayacağı ve ülkemiz genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği tahmin edilirken rüzgarın genellikle güney ve doğu yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Ege ve Akdeniz Bölgesi ile İç Anadolu’nun güney Kesimlerinde güneyli yönlerden kuvvetli ve kısa süreli olarak fırtına şeklinde esmesi bekleniyor.

METEOROLOJİ’DEN UYARI

Öte yandan kuvvetli yağış, kuvvetli rüzgar ile soba ve baca gazı zehirlenmesi uyarısında bulunan Meteoroloji, vatandaşlara ani sel, su baskını, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar, yerel dolu yağışı ve hortum oluşma riskine karşı dikkatli olunması çağrısı yaptı.

Meteoroloji’nin uyarılarında şu ifadeler yer aldı:

  • Kuvvetli yağış uyarısı: Yapılan son değerlendirmeler göre; batı bölgelerimizde beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların bu gece (12.12.2020) yarısından itibaren Marmara’nın batısında (Çanakkale, Edirne çevreleri ile Balıkesir ve Kırklareli’nin batısı), Kıyı Ege ve Batı Akdeniz’de (Antalya, Isparta’nın güneyi, Burdur’un doğusu) ile Manisa, Denizli çevrelerinde kuvvetli yer yer çok kuvvetli), İzmir, Aydın ve Muğla çevrelerinde çok kuvvetli yer yer şiddetli olacağı tahmin edildiğinden meydana gelebilecek ani sel, su baskını, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar, yerel dolu yağışı ve hortum oluşma riski gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.
  • Kuvvetli rüzgar: Rüzgarın Ege ve Akdeniz Bölgesi ile İç Anadolu’nun güney Kesimlerinde güneyli yönlerden kuvvetli ve kısa süreli olarak fırtına şeklinde esmesi beklendiğinden çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve baca gazı zehirlenmeleri gibi meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.
  • Soba ve baca gazı zehirlenmesi: Yapılan son değerlendirmelere göre; Marmara güneyi, İç Ege, Göller Yöresi, İç Anadolu’nun güney ve batısında beklenen kuvvetli güneyli rüzgarların meydana getirebileceği soba ve baca gazı zehirlenmelerine karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olmaları gerekmektedir.