Yurt genelinde etkili olan kar yağışının ardından sıcaklıklar mevsim normalleri seviyesine yaklaştı. Bahar aylarının gelmesiyle sıklıkla görülen çöl tozlarının önümüzdeki günlerde yurdun özellikle batısında etkili olması bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre ülkenin kuzeydoğu kesimlerinin parçalı yer yer çok bulutlu, Trabzon, Rize, Artvin ve Ardahan çevreleri ile gece saatlerinden itibaren Kıyı Ege'nin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Ege kıyı kesimi, Trabzon, Rize ve Artvin kıyılarında yağmur ve sağanak, Doğu Karadeniz'in iç ve yüksek kesimleri ile Ardahan çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor.

ÇÖL TOZLARI ETKİLİ OLACAK

Önümüzdeki günlerde ise bahar aylarında sıklıkla görülen çöl tozlarının yurdun batısında görülmesi bekleniyor. 2-3 içinde Akdeniz ve Batı Ege kıyılarında çöz tozlarının daha yoğun olması bekleniyor. Sahra Çölü üzerinden gelmesi beklenen çöl tozunun yurdun batısında etkili olacağı tahmin ediliyor. https://tele1.com.tr/hafta-sonu-icin-col-tozu-uyarisi-geldi-334519/

ÇÖL TOZLARI NASIL OLUŞUR?

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi ve İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt önümüzdeki günlerde etkili olması beklenen çöl tozlarının oluşumuyla ilgili TRT Haber'den Mutlu Çaylak'a  açıklamalarda bulundu. Mart, nisan ve mayıs aylarında çöl tozlarının gerçekleşmesinin normal bir durum olduğunu ifade eden Bozyurt, "Bu doğa olayı normaldir. Bu rüzgarların Mısır ve Libya taraflarında diğer bir adı 'Hamsin' rüzgarıdır. Kuzey Yarım Küre şu an bahar mevsimini yaşıyor. Güneşin gelme açısında göre bir ısınma söz konusu. Sıcaklığın ekvatordan yukarı enlemlere doğru taşınması lazım. Bu sıcaklık taşınmaları da hava akımlarıyla gerçekleşecek. Güneyden kuzeye ilerleyen hava akımları da tozları birlikte götürür. Çöl tozları bu şekilde gerçekleşir. Olağan bir durumdur bunlar" sözleriyle çöl tozlarının oluşum sürecini anlattı.
Muhabir: Barış Önal