Metaverse nedir?

Yayın tarihi: 5 Ocak 2022 Çarşamba 10:53 am - Güncelleme: 5 Ocak 2022 Çarşamba 10:53 am

Yazar Neal Stephenson, sanal gerçeklik ortamlarındaki gerçeğe yakınlığı tasavvur ettiği 1992 bilimkurgu romanı “Snow Crash”te ilk defa “Metaverse” terimini ortaya atmıştı. Metaverse, kullanıcıların dijital ve gerçekliği artırılmış sanal bir evrende hareket edebileceği, teknolojinin ise birçok öğesinin sınırlarını zorlayacağı bir platformdur.

Metaverse sanal evreninde arsa satışları günden güne rağbet görmeye başlıyor. Sanal evrende 15 bini İstanbul’da olmak üzere Türkiye’de de 30 bin arsa satıldığı bildirildi.
Dijital gerçekliği arttırılmış sanal evreni Metaverse platformunda arsa satışları artmaya devam ediyor. Platformda ikinci el piyasası dahi oluşurken Türkiye’den de epey rağbet görüldüğü açıklandı. Metaverse’de 15 bini İstanbul’da olmak üzere Türkiye’de de 30 bin arsa satıldı.

Platformlarda arsaların metrekaresi 4 bin dolardan başlıyor. Arsa satılan yerler arasında en çok rağbet olan yerler de İstiklal ve Moda Caddeleri. Stadyum, saray, cami, köprü gibi sembol alanlar çoktan tükendi.

Sanal platformda sağlayıcılar, kullanıcılarının konserler, konferanslar ve iş toplantıları gibi sanal dünya gezileri veya arkadaşlarıyla çalışmasını, oyun oynamasını ve hep bağlantıda kalacağını öngörüyorlar. Risk sermaye şirketi Epyllion Industries’in yönetici ortağı Matthew Ball, Şubat 2021’de web sitesinde yazdığı bir makalede, “Şu anda bir sonraki internetin zirve noktasındayız.” dedi.

METAVERSE HAYATIMIZA NE ZAMAN GİRER?

Yeni adıyla Meta eski adıyla Facebook olan şirketin kurucu CEO’su Mark Zuckerberg, Metaverse temel özelliklerinin yaygınlaşmasının beş ila on yıl sürebileceğini tahmin ettiklerini söylüyor. Ancak Metaverse bazı yönleriyle şu anda bile aktif olarak kullanılabiliyor. Herkes tarafından erişilebilir olmasa da ultra yüksek geniş bant hızları, sanal gerçeklik başlıkları (VR) ve sürekli açık çevrimiçi dünyalar halihazırda çalışır durumdadır.

Meta, Eskiden adı Facebook olan teknoloji devi Meta, 2014 yılında Oculus’u satın alması ile birlikte sanal gerçekliğe önemli yatırımlar yaptı. Meta, dijital avatarların VR başlıkları kullanarak iş, seyahat veya eğlence yoluyla bağlantı kurduğu sanal bir dünya öngörüyor. Zuckerberg, günümüz internetinin yerini alabileceğine inandığı Metaverse konusunda adımlar attığı biliniyor.

Meta CEO’su Mark Zuckerberg geçen ay şirketin yeni markalaşmasını açıklarken, “Bir sonraki platform ve ortamda izlemekle kalmayıp, deneyimin içinde olduğunuz daha sürükleyici ve somutlaştırılmış internet olacak ve biz buna Metaverse diyoruz.” dedi.

TÜİK ve MEB’den sonra, bakanlıklara asma kilit ve zincir talimatı!