Metaverse için kıyasıya yarış başladı

Yayın tarihi: 31 Temmuz 2022 Pazar 8:00 am - Güncelleme: 30 Temmuz 2022 Cumartesi 1:20 pm

Mark Zuckerberg, MetaVerse’ü kurmak için Apple ile bir yarış içinde olduklarını, bu yarışta farklı fikirlerin çarpışacağını söyledi.

Facebook adını Meta olarak değiştirip, MetaVerse’ü şekillendirecek şirket olarak kendisini ön plana attığı günden beri bu dijital dünyaya olan ilgi katlanarak artmaya devam ediyor. Ancak MetaVerse fikrine gösterilen ilgide patlama yaşanması, bu dünyanın bir anda gerçeğe dönüşeceği anlamına gelmiyor. Meta’nın vadettiği bu dijital evrenin yaratılması için önemli teknolojik gelişmelere ihtiyaç duyuluyor. Öncelikle sanal gerçeklik (VR) alanında önemli atılımlar yapılması gerekiyor. Ayrıca sanal dünyadaki deneyimi daha da geliştirecek heptic suit gibi teknolojilerin de genel kullanıcı kitlesi arasında yaygınlaşması için hem maliyetinin düşürülmesi, hem daha işlevsel hale getirilmesi gerekiyor.

MetaVerse

Yukarıda sözünü ettiğimiz teknolojik gelişmeleri gerçekleştirip MetaVerse’ü hayata geçirmek için çalışma yürüten şirketlerin başında Meta geliyor gelmesine ama bu alana yatırım yapan tek şirket onlar değil. İlk VR/AR gözlüğünü önümüzdeki yıl çıkaracak olan Apple da yavaş yavaş bu alana yönelik adımlar atıyor. Apple’ın yaptığı bu yatırımlar Mark Zuckerberg’in de dikkatinden kaçmamış.

 

Geçtiğimiz günlerde çalışanlarıyla bir araya gelen Mark Zuckerberg, çalışanlarına yaptığı konuşmada, Meta ile Apple’ın MetaVerse’ü kurmak için “oldukça derin, felsefi” bir mücadelenin içinde olduğunu söyledi.

Zuckerberg’e göre internetin ne yönde evrileceğini belirlemek için Apple ile rekabet halindeler. Bu rekabette öne geçmek için Meta, kendisini Apple’a göre daha ucuz, daha açık bir alternatif olarak kullanıcılara sunacak. Zuckerberg’e göre Apple her şeyi kendisi inşa edip, bunları kusursuz şekilde entegre ederek başarılı olacağına inanıyor. Meta ise farklı ülkelere göre özelleştirilmiş bir deneyimin kilit rol oynayacağına inanıyor. Zuckerbeg’e göre bu iki fikir çarpışacak ve bu çarpışmanın sonucu MetaVerse’ün seyrini belirleyecek.

Meta’nın aksine Apple şimdilik sadece VR/AR donanımları ile bu alana göz kırpıyor. Ancak Zuckeberg’e göre bu cihazların çıkmasıyla birlikte Apple’ın iPhone’da yaptığı gibi bu cihazlar için de kendi yazılımını, kendi dünyasını kurması kaçınılmaz. Bu yüzden bugün olmasa da yakın gelecekte mutlaka bu alana yönelecekler.

Christopher Nolan’ın yeni filmi Oppenheimer’dan ilk fragman