İşçiler meydana çıktı: TÜİK palavrasına karnımız tok

Yayın tarihi: 20 Ocak 2020 Pazartesi 8:30 am - Güncelleme: 20 Ocak 2020 Pazartesi 8:50 am

Bursa ve Gebze’de alana çıkan yaklaşık 100 bin metal işçisi, MESS’in yüzde 8 zam, 3 yıllık sözleşme ve esnek çalışma dayatmalarını kabul etmeyeceğini söyledi. Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, 5 Şubat’ta greve çıkacaklarını duyurdu.

Türk Metal Sendikası, metal sektöründe yürüttüğü toplu sözleşme görüşmelerinde düşük zam teklif eden MESS’e Bursa’da gerçekleştirdiği büyük mitingle gözdağı verdi. Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak, yaklaşık 100 bin işçiyle yaptığı Bursa mitinginde, enflasyon kadar zam öneren işveren sendikası MESS (Metal Sanayicileri Sendikası) ile Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) ağır eleştirilerde bulundu. MESS’e, “Bu gök kubbeyi başınıza yıkarız, meydanları dar ederiz” uyarısını yapan Kavlak, TÜİK’i enflasyon konusunda ‘palavra’ atmakla suçladı. i.

Mitingde konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “MESS bu alanı bir görsün, yoksa kısa bir süre sonra bunun iki mislini Kocaeli’de toplayacağız” dedi. Tüm işçilerin gözünün metal işçilerinde olduğunu dile getiren Atalay, “Bizler iyi bir yaşam istiyoruz. Bu alanda EYT’liler haber bekliyor. Kadroya geçmek isteyen işçiler haber bekliyor. Ocak ayında aldığımız ücreti nisanda, nisanda aldığımız ücreti temmuzda da almak istiyoruz. Bu vergi sistemi adaletli değil. Çok alandan çok az alandan az vergi alınsın. Sesimize kulak verin taleplerimizi kabul edin” dedi. Türkiye’de 5 milyona yakın mülteci olduğunu ve mültecilerin kayıt dışı düşük ücretle çalıştırıldığını dile getiren Atalay, “Bu mültecilerin emek sömürüsüdür. Ülkeyi yönetenlere soruyorum bu kangreni çözün” diye seslendi.

GEBZE’DE BİNLERCE İŞÇİ ALANDA

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikasının Gebze’de düzenlediği mitinge onlarca fabrikadan binlerce işçi katıldı. Trafo Meydanında toplanan işçiler, kent meydanına yürüdü.

“Metal işçileri ise cesaretini ellerinden, birliğinden ve örgütünden alıyor” diyen DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Hayatı yeniden üreten ellerimizden bizim gücümüz. İşverenleri uyarıyoruz, bu meydanını iyi görsünler. Görsünler ki metal işçisi coşkulu, dirençli ve kazançlı. Ve görsünler ki DİSK de sonuna kadar onlarla olacak” dedi.

‘SON KEZ UYARIYORUZ’

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise 41 fabrikada çalışan on bin işçi adına görüşmeleri sürdürdüklerini ve grev aşamasına geldiklerini duyurdu.

“Bugün işçilerin taleplerini görmezden gelen patronları son kez uyarmak için toplandık” diyen Serdaroğlu, ““Patronlar kendileri bilir işte metal işçileri burada, günlerdir bu gerçeği haykırıyor. Artık bıçak kemiğe dayandı. Artık grev kapıya dayandı” diye de seslendi.

5 ŞUBAT’TA GENEL GREV!

Serdaroğlu, 5 Şubat’ta genel greve çıkacaklarını, olası bir grev yasağını da tanımayacaklarını duyurdu.