Meta’dan ‘Narin’ açıklaması: WhatsApp konuşmaları yedeklemiyor

Yayın tarihi: 11 Eylül 2024 Çarşamba 5:11 pm - Güncelleme: 11 Eylül 2024 Çarşamba 5:11 pm

Meta, Narin Güran cinayetiyle ilgili soruşturmada özellikle şüpheli amca Salim Güran‘ın sildiği WhatsApp mesajlarının geri getirilebilmesine ilişkin, verilerin hiçbir şartta kopyalanmadığını bildirdi.

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı Tavşantepe Mahallesi’nde 21 Ağustos’ta kaybolan 8 yaşındaki Narin Güran’ın cansız bedeni, arama çalışmalarının 19’uncu gününde giriş çıkışların kapatıldığı mahalleye 2 kilometre mesafedeki Eğertutmaz Deresi’nde üzeri taşla kapatılmış bir çuvalda bulunmuştu. Soruşturmada muhtar Salim Güran ile itirafçı Nevzat Bahtiyar tutuklu, Narin’in annesi, babası, iki ağabeyi, dört amcası dahil 22 şüpheli ise yarın adliyeye sevk edilecek.

Şüphelilerin WhatsApp yazışmalarını silmesinden dolayı soruşturmada belirsizlikler oluşurken, yargının yazışmaları Meta’dan talep ettiği iddia edilmişti. Meta’nın bilgi paylaşmayı reddettiği de iddia edilirken şirket bu iddiayı yalanladı.

Narin’in tutuklu amcası muhtar Salim Güran görevinden uzaklaştırıldı

“WHATSAPP KONUŞMALARI YEDEKLEMİYOR”

DW Türkçe’ye konuşan Meta İletişim Direktörü Joshua Breckman “İddialar gerçeği yansıtmıyor. WhatsApp bireylerin kişisel konuşmalarının bir kopyasını yedeklemiyor. Bu nedenle sahip olmadığımız bir şeyi sağlamayı reddetmemiz de olası değil” dedi.

“MESAJLARA ERİŞMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”

Meta’nın Türkiye veya dünyanın başka bir yerindeki soruşturmalar kapsamında adli makamlarla WhatsApp mesajlarının içeriğini paylaşıp paylaşmadığı sorusunaysa “WhatsApp’ın çalışma biçiminden ötürü bizim dünyanın herhangi bir yerindeki mesajlara erişmemiz mümkün değil” yanıtını verdi.

Silinen mesajların polis veya başka kişilerce kurtarılmasının mümkün olup olmadığı konusunda ise Breckman, “Eğer yedeklenmemişse silinen mesajları geri getirmenin mümkün olmadığını” anlattı. Dahası şirkete göre sohbet geçmişi Meta sunucularında saklanmadığından yedeklenmiş mesajların da şirket tarafından geri yüklenmesi mümkün değil. Yedeklenen WhatsApp mesajları Google Drive veya iCloud’a kaydediliyor. Meta’ya göre “uçtan uca şifreleme” özelliği devre dışı bırakılmadıysa Google veya Apple da mesajların içeriğini okuyamaz.

Narin Güran cinayetinde 24 şüphelinin gözaltı süresi uzatıldı!

Kaynak: HABER MERKEZİ