Meta 3,2 milyar dolar değerinde bir davayla karşı karşıya

Yayın tarihi: 16 Ocak 2022 Pazar 8:00 am - Güncelleme: 15 Ocak 2022 Cumartesi 12:12 pm

Facebook ana şirketi Meta Platforms, 44 milyon kişinin kişisel verilerini toplamak ve bunlardan yararlanmak için pazardaki konumunu kötüye kullandığı iddialarının ardından Birleşik Krallık’ta yaklaşık 3,2 milyar dolar değerinde bir davayla karşı karşıya.

İngiltere Mali Davranış Otoritesi (FCA) kıdemli danışmanlarından Liza Lovdahl-Gormsen, 2015 ve 2019 yılları arasında Facebook’u kullanan tüm İngilizler adına davayı temsil ediyor. İddiaya göre Facebook, kullanıcılara haksız şart ve koşullar dayatarak milyarlarca sterlin kazandı. Değerli kişisel verilerini teslim etmelerini talep ederek buradan kazanç sağladı. Lovdahl-Gormsen, Facebook’un Birleşik Krallık’ta arkadaşlarınız ve ailenizle bağlantı kuracağınızdan emin olabileceğiniz tek sosyal ağ olmasına rağmen, karanlık bir tarafı da olduğunu iddia etti. Platform, reklamverenlerin müşterilerinin davranışlarını izlemesine olanak tanıyan araç olan Facebook Pixel aracılığıyla kişisel verileri topladı.

Meta

 

Facebook, insanların bu hizmeti kendilerine değer sağladığı için kullandığını ve “Meta’nın platformlarında hangi bilgileri ve kiminle paylaştıkları konusunda anlamlı bir kontrole sahip olduklarını” söyledi. Bu tür toplu davalar tanımlanmış bir grubu temsil ederler ve bunun bir parçası olmamaya karar veren kişiler kapsam dışında kalmalıdır. Ancak konu ne olursa olsun şirket söz konusu ceza ile ilgili bazı problemler yaşıyor. Neticede 2,3 milyar sterlin az bir para değil. Hal böyle olunca da şirket bu davadan çıkabilmek için elinde tüm imkanları kullanacaktır desek yanlış olmaz.

Microsoft artık Xbox One konsolları üretmiyor