Meşhul bağışçı… Arılar için 500 bin dolar hibe etti

Yayın tarihi: 7 Mart 2019 Perşembe 12:11 pm - Güncelleme: 7 Mart 2019 Perşembe 12:11 pm

Bilim insanı Albert Einstein’ın arıların yok olması durumunda dünyanın da yok olacağı anlamında, “Arılar yeryüzünden kaybolursa insanın 4 yıl ömrü kalır” sözü hala güncelliğini koruyor.

Dünyada önemli üniversiteler arılar üzerine çok sayıda bilimsel araştırmalarını sürdürüyor. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Vermont Üniversitesi de bunlardan biri.

Yerel WCAX-TV’nin haberine göre, Vermont Üniversitesi’ne meçhul bir bağışçı tarafından verilen 500 bin dolarlık yardım, arı nüfusunun neden düşüşe geçtiğine ve bu durumu tersine çevirmek için neler yapılabileceğine odaklanan araştırmalara aktarılacak.

Vermont Üniversitesi Gund Çevre Enstitüsü’nün Başkanı Taylor Ricketts, yetkililerin yarım milyon doların nereden geldiği hakkında fikir sahibi olmadığını belirtirken, bağışçının, ekolojik açıdan büyük önem taşıyan arılar hakkında endişelendiğini söyledi.

ARI NÜFUSU GİDEREK AZALIYOR

Bilim insanları, arı nüfusunun son yıllarda dünya genelinde büyük ölçüde endüstriyel tarıma, parazit veya patojenlere ve iklim değişikliğine bağlı olarak azaldığına, bunun ekolojik sistem açısından giderek büyüyen bir endişe kaynağı olduğuna işaret ediyor.

Arıların sadece bal yapmadığını, taşıdıkları polenlerle 130 bin farklı bitki türünün üremesini sağladığını belirten uzmanlar, ancak arıları tehdit eden ciddi hastalık tehlikelerine dikkat çekiyor