Mersin’in sahilleri Büyükşehir’le güzelleşiyor

Yayın tarihi: 31 Mayıs 2020 Pazar 3:32 pm - Güncelleme: 1 Haziran 2020 Pazartesi 5:41 pm

Mersin Büyükşehir Belediyesi, kentin vitrini olan sahil bandında başlattığı temizlik ve tesviye çalışmalarını sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı’na bağlı ekipler, Mezitli’den Silifke’ye kadar sahil bandında ve kıyıda biriken çeşitli atıkları teknik ekipmanlar yardımıyla temizleyip, tesviye çalışması gerçekleştiriyor.

Büyükşehir ekipleri, nesli tükenmekte olan caretta carettaların dünyada en önemli üreme alanlarından biri olan Mersin’in sahil bandında bulunan noktalara dokunmadan düzenleme çalışmaları yürütüyor. Büyükşehir, denize ulaşana kadar pek çok tehlikeyle karşılaşan yavrulara bir de insan faktörü engel olmasın diye bu alanları koruma altına alarak, temizlik ve düzenleme çalışmalarının dışında bırakıyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı’na bağlı ekipler, Mersin’in doğal güzelliğiyle kendine hayran bırakan kıyı şeridinde yürüttüğü temizlik ve düzenleme çalışmalarına 1 Haziran’da başlayacak normalleşme süreci öncesinde hız verdi. Ekipler, özellikle kış aylarında yaşanan deniz kabarması ve dere taşkınlarıyla kıyıda biriken çeşitli atıkları kepçe makinası ile temizliyor.

Ekipler ardından greyder ile tesviye çalışması gerçekleştiriyor. Büyükşehir ekipleri, nesli tükenmekte olan caretta carettaların dünyada en önemli üreme alanlarından biri olan Mersin’in sahil bandında bulunan noktalara dokunmadan düzenleme çalışmaları yürütüyor.

Sahil bandı pırıl pırıl oluyor

Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Başkan Vahap Seçer’in çevreye verdiği önem doğrultusunda kentin her köşesinde olduğu gibi Mersin’in vitrini olan sahillerde de hummalı bir temizlik çalışması gerçekleştiriyor.

Mezitli ile Silifke arası sahil bandında devam eden temizlik ve düzenleme çalışmaları ile yurttaşların yaz aylarında yoğun olarak kullandığı plajlar, aralarında taş, sazlık ve odun parçalarının bulunduğu atıklardan temizleniyor. Yağışlar sonucunda bölgede bulunan dereden gelen sazlık, kamış, odun parçaları, plastik atıklarını da kepçe yardımıyla temizleyen ekipler, ardından greyder ile tesviye işlemi gerçekleştiriyor. İzmarit ve taş toplama makinası ile ince temizliği yapılan sahil, Mersinliler için cıvıl cıvıl bir görünüme kavuşturuluyor.

Caretta Carettaların üreme alanları Büyükşehir’in güvencesi altında

Büyükşehir Belediyesi, nesli tükenmekte olan caretta carettaların dünyada en önemli üreme alanlarından biri olan Mersin’in sahil bandında bulunan noktalara da dokunmuyor. Yumurtalar ve yeni dünyaya gelen yavrular, doğada yaşayan canlılara yem olma tehlikesiyle karşı karşıya geliyor. Büyükşehir, denize kavuşana kadar pek çok tehlikeyle karşılaşan yavrulara bir de insan faktörü ile engel olmamak için bu alanları koruma altına alarak, temizlik ve düzenleme çalışmalarının dışında bırakıyor.

Uzunbağ: “Bütün sahili pırıl pırıl yapıncaya kadar sahildeyiz, sahadayız”

Büyükşehir Belediyesi Erdemli Koordinatörü Vedat Uzunbağ, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl, önceki yıllara kıyasla sahil şeridinde detaylı bir temizlik çalışması başlattığını belirterek, “Denize doğru yürürken yurttaşlarımızın ayağına taş, diken, çalı temas etmemesi için özel bir çalışma yapıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer sahillerle ilgili yapacağımız çalışmalar hakkında bizlere ön bilgi verdi. Bizden özel isteği bütün sahilin pırıl pırıl, tertemiz olmasıydı. Mezitli ve Silifke arasındaki bütün sahil bandımızın temizliği için bir kampanya başlattık. Çalışmalarımız bayram tatili süresince de sokağa çıkma yasaklarının olduğu sürede de devam etti. Hala da devam ediyor. Bütün sahili pırıl pırıl yapıncaya kadar sahildeyiz, sahadayız” dedi.

“Mersinimiz’in caretta carettalara ev sahipliği konumu var”

Uzunbağ, caretta carettaların üreme alanlarının temizlik ve düzenleme çalışmalarının dışında bırakıldığını vurgulayarak, “Mersinimiz’in caretta carettalara ev sahipliği konumu var. Bu konuda da caretta carettalarla ilgili özel çalışmalar yapan ünitelerden hangi noktalara girersek onlara zarar veririz konusunda bilgiler aldık. Onların yumurtlama alanlarına temas etmemek, bu alanları bozmamak için özel çaba sarf ediyoruz. O alanlara dokunmuyoruz. Sadece caretta carettaların olmadığı, yurttaşların kullandığı sahillerimizi temizliyoruz” dedi.

“Bu sahil böyle bir temizlik, böyle bir görüntü görmedi”

Erdemli İlçesi, Tömük Mahallesi’nde yaşayan Ayhan Yücebilgiç, sahilde yapılan çalışmaları görünce çok mutlu olduğunu dile getirdi. Yücebilgiç, “20 yıldır bu sitedeyim. Hemen hemen 20 senedir bu sahil böyle bir temizlik, böyle bir görüntü görmedi. Buradan Büyükşehir Belediye Başkanımız’a da çok teşekkür ediyoruz. Bu tür işleri site sakinleri kendileri yapıyordu. Bu sene buraya geldiğimizde Büyükşehir’in sahili tertemiz yaptığını gördük. İnsanların kullanacakları yeşil alanları temizliyorlar. Herkes son derece memnun” diye konuştu.

Eskici: “Böyle bir belediyeyle birlikte yürüyebiliriz”

Dünyanın birçok noktasını dolaşan ve son üç yıldır Erdemli’de yaşadığını söyleyen çevre gönüllüsü Serhat Eskici, “Doğasever bir insan ve bunun ciddi savaşçısı olarak burada yapılması gereken çok kıymetli hizmetler olduğunu gördüm. Büyükşehir Belediyesi, caretta carettaların yaşam alanlarının doğal hali neyse o seleksiyon tablosuna en ufak bir müdahalede bulunmaksızın hizmetini sürdürüyor. ‘Doğa kendi işini biliyor’ diyor. Bu harika bir yaklaşım. Böyle bir belediyeyle birlikte yürüyebiliriz. İnşallah çok daha güzel şeyler bizleri bekliyor” ifadelerine yer verdi.