Mersin’deki gri yapılar Büyükşehir’le sanata dönüşüyor

Yayın tarihi: 7 Mayıs 2020 Perşembe 2:31 pm - Güncelleme: 7 Mayıs 2020 Perşembe 2:31 pm

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in sanatı ve doğayı önceleyen yönetim anlayışı, Mersin’de en güzel örneklerini göstermeye başladı. Özgecan Aslan Barış Meydanı’nın beton ve gri ağırlıklı görüntüsü yerini hızla sanata ve renklere bırakıyor.

Mersinliler’in evlerinde kaldıkları Koronavirüs salgını sürecinde Büyükşehir Belediyesi, Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda atıl halde duran Cep Sineması’nın çevresini kapatarak duvarlarını resimlerle kuşattı. Ressamların Özgecan Aslan, kadın, Koronavirüs, özgürlük, çocuk ve gençlik gibi temalardan oluşan resimleri hem meydana hem de Mersin’e hayat kattı. Büyükşehir, kentin çeşitli noktalarındaki duvarları sanatla buluşturmak için ise çalışmalarını sürdürüyor.

Büyükşehir Belediyesi, Mersinliler’in evlerinde kaldıkları Koronavirüs salgını sürecinde boş kalan sahilde çalışmalarını sıklaştırdı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in sanatı ve doğayı önceleyen yönetim anlayışı, sahilde en güzel etkilerini göstermeye başladı. Çiçeklerle renklenen Kültürpark’ın içerisinde yer alan Özgecan Aslan Barış Meydanı’na sanatçı eli değdi.

Büyükşehir, meydanda bir süredir atıl halde duran Cep Sineması’nın çevresini kapatarak duvarlarını sanatla kuşattı. 3 sanatçının Özgecan Aslan, kadın, çocuk, gençlik ve Koronavirüs gibi temalarından oluşan resimleri meydana yeni bir boyut kazandırdı. Büyükşehir, ilerleyen günlerde kentin birçok noktasındaki duvarı sanatla buluşturmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Cep Sineması’nın kötü görüntüsünün yerinde artık sanat var

Özgecan Aslan Barış Meydanı içerisinde bulunan, uzun süre özel kişiler tarafından işletilen ve bir süredir de atıl durumda olan Cep Sineması, bir yandan görüntü kirliliği yaratırken bir yandan da giriş-çıkış kolaylığı nedeniyle bazı kişiler tarafından izinsiz bir şekilde kullanıldığı için güvenlik tehdidine zemin hazırlıyordu. Büyükşehir Belediyesi, atıl halde duran Cep Sineması’nın görünümünü değiştirmek için yetkileri çerçevesinde bir çözüm bularak çevresini kapattı.

Dört yanı çevrelenen mekanın duvarlarını ise 3 sanatçı renklendirmeye başladı. Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı personellerinden Güven Bozkurt, Toros Üniversitesi akademisyenlerinden Orhan Karakaplan ve Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde doktora öğrenimini sürdüren İbrahim Tokaslan’dan oluşan üç sanatçı, Koronavirüs salgını sürecinde Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda gece-gündüz çalışarak Mersinliler için meydanda önemli bir iz bırakmaya başladı.

Meydan’da artık Özgecan’ın resmi yaşatılacak

Dört duvarın batısı Özgecan Aslan Barış Meydanı’na bakıyor ve duvarın ortasında büyük bir Özgecan Aslan resmi yer alıyor. Batıya bakan duvar, boydan boya kadın ve özgürlük temalı resimlerle içerisinde anlamlı bir mesaj barındırıyor. Duvarın kuzey kısmı ise Koronovarüs salgını nedeniyle yaşanan günleri simgeliyor. Özellikle büyük fedakarlık gösteren sağlık çalışanlarına duyulan minneti simgeleyen çizimler yer alıyor. Doğudaki kısım için hazırlıklar sürerken, güneye bakan duvarda ise şimdilik “Mersin, Hep Güzelsin” yazıyor.

Haydar Ali Ulusoy: “Mersin’le özdeşleşmiş ve derinliği olan bir alanda bu çalışmayı başlattık”

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Haydar Ali Ulusoy, Akdeniz İlçesi Karaduvar Mahallesi ve kentin birçok noktası için düşündükleri bir projeyi Koronavirüs salgını sürecinde Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda hayata geçirmeye başladıklarını belirterek, Başkan Vahap Seçer’in öncülüğünde sanatın ve renkliliğin hakim olduğu bir kent inşa etmek için çalıştıklarını ifade etti. Ulusoy, grafiti çalışmasının başlangıç hikayesinden bahsederek, “Burası Özgecan Aslan Meydanı. Aynı zamanda özgürlük meydanı. Mersin’le özdeşleşmiş ve derinliği olan bir alanda bu çalışmayı başlattık. Aslında hikaye şöyle başladı; personellerimizden ressam arkadaşımız Güven Bozkurt’la ‘kentin boş kalan duvarlarında sanatsal çalışmalar yapabilir miyiz’ diye bir konuşma geçti aramızda. Daha sonda 34. Cadde’de boş bir duvarı belirledik ve orada bu çalışmayı başlatalım dedik. Güven, orada oldukça fazla grafiti çalışması yaptı. Daha sonra bu çalışmayı bir balıkçı mahallesi olan Karaduvar’da denize bakan binalarda sürdürelim istedik. Bununla ilgili hazırlıklarımıza başlamıştık. Fakat bu arada Sayın Başkanımız Vahap Seçer, bizden Özgecan Aslan Barış Meydanı’ndaki o kötü görüntüyü ortadan kaldıracak bir çalışma istedi” dedi.

“Yurttaşların da önünden geçerken memnuniyetlerini ifade ettiği bir çalışma”

Sanatçılarla fikir birliği içerisinde Özgecan Aslan Barış Meydanı için bir kompozisyon oluşturduklarını ifade eden Ulusoy, “Arkadaşlarımız burada nasıl bir kompozisyon oluşturabilecekleri konusunda çalıştılar. Sayın Başkanımız’la da paylaştık. Onun görüşlerini aldık ve buradaki çalışma başladı. Bizim de keyif aldığımız, Mersin’de yaşayan yurttaşların da önünden geçerken memnuniyetlerini ifade ettiği bir çalışma. Bu çalışma tamamlandıktan sonraki aşamamız, Karaduvar’da çalışmalara başlamak olacak. Orayı da çok hoş bir balıkçı kasabası görüntüsüne büründürmek istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Burada kadın ağırlıklı bir çalışma yaptık”

Özgecan Aslan Barış Meydanı için belirlenen kompozisyondan bahseden Ulusoy, “Başkanımız’ın önerileriyle arkadaşlarımız hazırlıklarını yaptılar. Özgecan Meydanı’na bakan tarafta ağırlıklı olarak kadın temasını işleyelim dedik. Kadının önemi, toplumdaki yeri, kadına şiddet, bir anlamda Özgecan’ı ki biliyorsunuz bunlarla anılan bir isim. Dolayısıyla bunların bir daha yaşanmaması ve geçmişle olan ilişkiyi kurmak anlamında burada kadın ağırlıklı bir çalışma yaptık. Yani figürlerin kadını ön planda tuttuğu, şiddeti reddettiği ve Özgecan’la özdeşleşerek kadının toplumda olması gereken yere taşınmasını düşündüren bu çalışmayı yaptık” diye konuştu.

Orhan Karakaplan: “Durup teşekkür edenler, fotoğraf çektirenler var”

Toros Üniversitesi akademisyenlerinden Ressam Orhan Karakaplan ise iki sanatçı arkadaşıyla kafa kafaya vererek çalışmaların devam ettiği alana farklı mesajları olan birçok eserin birleşimini koyduklarını ifade etti. Çalışmanın aşamalarından da söz eden Karakaplan, “Akrilik boya kullanıyoruz. Bozulmaması açısından da kaplıyoruz. Yasaklar varken çalışma ortamı açısından bir yandan rahattık diyebilirim. Ama sokağa çıkmanın serbest olduğu zamanlarda geri dönüşleri alabiliyoruz. Arabayla durup teşekkür edenler, fotoğraf çektirenler var. Buradan yürüyüp giderken durup bakan var. Çok güzel” dedi.

“Resimlerden birine birkaç fırça darbesi atma şansı buldum”

Koronavirüs nedeniyle zaman zaman hava almak için dışarıya çıktığını söyleyen yurttaşlardan Nimet Altın ise Meydan’a yakın bir lokasyonda ikamet ettiğini dile getirdi. Çalışmaları büyük mutlulukla yakından takip ettiğini vurgulayan Altın, “Mersin için sahil akciğer, nefes aldığımız yer. Çalışmanın ilk zamanlarında resimlerden birine birkaç fırça darbesi atma şansı buldum. Cep Sineması’nı gördükçe ‘çok çirkin, neden kaldırılmıyor, niye hala burada’ diye düşünüyordum. Ama kaldırılmamasının mutlaka bir gerekçesi vardır. Yoksa kaldırılırdı. Ama en azından bu ¬kadar güzellikle kamufle edilmesi harika. Resim çok sevdiğim bir sanat. Kendi çapımda da yapmaya çalışan bir insanım. Çok etkilendim, çok hoşuma gitti ve gören herkes bundan memnun kalacaktır. Başkanımız Vahap Seçer kesinlikle doğa dostu bir başkan. Betonun yerine doğayı ve çiçeklere yönelmesi çok güzel bir şey. Buna ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.