Mersin Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı meclis toplantısı ikinci birleşimi yapıldı

Yayın tarihi: 14 Temmuz 2020 Salı 5:02 pm - Güncelleme: 14 Temmuz 2020 Salı 5:02 pm

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2020 yılı Temmuz ayı ikinci bileşim toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi.

Meclis üyelerinin 2019 Mali Yılı Kesin Hesabı’yla ilgili olarak yüksek faiz giderleri hakkında yaptığı değerlendirmeler üzerine Başkan Seçer, “Geçtiğimiz birleşimde de yeniden borçlanma tartışıldı. Bizim referansımız borcu borçla kapatmak için bir borçlanma yetki talebi değildi. Zaten bütçede öngörülen borçlanma kalemini Meclis’ten talep ettik ama kabul görmedi. Bu tamamen yatırımlarla ilgiliydi ama borçlanma alamadık diye biz yatırımları yapmayacak mıyız? Elbette ya bir yol bulacağız, ya bir yol yapacağız ama bu yatırımları yapacağız. Umut ediyorum, önümüzdeki günlerde iklim değişir, Akdeniz olur, hepimiz gülümseriz” dedi.

Toplantıda ayrıca ilgili komisyona havale edilen Mersin Büyükşehir Belediyesi 2019 Mali Yılı Kesin Hesabı görüşülürken, 16 ihtisas komisyonuna 7’şer üye seçildi. Oluşturulacak satış komisyonlarında görev yapmak üzere İstiklal Vergi Dairesi, Uray Vergi Dairesi ve Liman Vergi Dairesi’ne de 1’er asıl, 1’er yedek üye seçimi yapıldı.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2020 yılı Temmuz ayı ikinci bileşim toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. Meclis üyelerinin 2019 Mali Yılı Kesin Hesabı’yla ilgili olarak yüksek faiz giderleri hakkında yaptığı değerlendirmeler üzerine Başkan Seçer, “Geçtiğimiz birleşimde de yeniden borçlanma tartışıldı. Bizim referansımız borcu borçla kapatmak için bir borçlanma yetki talebi değildi. Zaten bütçede öngörülen borçlanma kalemini Meclis’ten talep ettik ama kabul görmedi. Bu tamamen yatırımlarla ilgiliydi ama borçlanma alamadık diye biz yatırımları yapmayacak mıyız? Elbette ya bir yol bulacağız, ya bir yol yapacağız ama bu yatırımları yapacağız. Umut ediyorum, önümüzdeki günlerde iklim değişir, Akdeniz olur, hepimiz gülümseriz” dedi.

Seçer: “Geçmiş dönemden devraldığımız yüksek faiz yükünün bir an önce ortadan kalkmasını arzu ediyoruz”

Meclis’te komisyonlardan gelen 34, idareden gelen 2 ve gündem dışı 1 madde olmak üzere toplam 37 madde görüşüldü. Meclis Üyesi Muhittin Ertaş, kesin hesaptaki faiz kaleminin yüksekliğinden söz ederek, Belediye’nin bu yükten kurtulması için Meclis’in yardımına ihtiyacı olduğunu söyledi. Ertaş’ın sözleri üzerine değerlendirmelerde bulunan Başkan Seçer, “Doğru söylüyor. Biz de arzu etmiyoruz. Biz de geçmiş dönemden devraldığımız yüksek faiz yükünün bir an önce ortadan kalkmasını arzu ediyoruz. Bunun tabii iki yöntemi var. Günü geldiği zaman bunu ödeyeceksiniz ki, ödüyoruz. Geçen yıl 201 milyon, bu yıl da 197 milyon lira faiz ödeyeceğiz. Gelecek yıl da bu kadar var. 2022’ye kadar da bu yük devam edecek. Bu yüksek ödemeler bütçemizde olumsuzluğa neden oluyor, işimizi güçleştiriyor. Bunun bir diğer yöntemi de eski borçlar üzerinden tekrar bir pazarlığa oturursunuz, ‘Ben bu borcumu ödeyeceğim, uzatmayacağım’ dersiniz. Yeniden bir değerlendirme yaparlar ama bu parayı bulmanız lazım, götürüp yatırmanız lazım. Şu aşamada böyle bir imkânı sağlayamıyoruz” ifadelerine yer verdi.

İkinci birleşimde ayrıca Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 40. maddesi gereğince hazırlanan Mersin Büyükşehir Belediyesi 2019 Mali Yılı Kesin Hesabı ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen konu görüşüldü.

Başkan Seçer, Meclis Çalışma Yönetmeliği’ne uygun davranışlar sergilenmesi yönünde Meclis üyelerine çağrıda bulundu
Başkan Seçer, Meclis birleşimini başlatmadan önce Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği’nin görüşmeler ve yönetim ile Meclis’te düzenin sağlanması bölümünde yer alan amir hükümleri Meclis üyelerine hatırlatarak, bu hükümlere uymaları yönünde çağrı yaptı. Seçer, “Bugüne kadar yaptığımız birleşimlerde ben Başkan olarak bu kurallara azami bir şekilde riayet etmeye çalıştım. Sizlerden de ricam meclis üyeleri olarak Meclis Çalışma Yönetmeliği’nde yer alan amir hükümlere uygun davranışlar içerisinde olmanız; yani benim işimi rahatlatmanız. Böylelikle meclisler daha sakin geçer; ne konuştuğumuz anlaşılır. Müzakere ettiğimiz konularda daha rahat uzlaşabiliriz ve anlaşabiliriz diye düşünüyorum; çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

İhtisas komisyonlarına üyeler seçildi

Temmuz ayı ikinci birleşim toplantısında 16 ihtisas komisyonunda görev yapacak üyeler yapılan işari oylama ile belirlendi. Plan ve Bütçe Komisyonu, İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonu, Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, Ulaşım Komisyonu, Tarım ve Hayvancılık Komisyonu, Engelliler Komisyonu, Amatör Spora Destek Komisyonu, Temizlik Komisyonu, Yurt Dışı İlişkiler Komisyonu, Kadın ve Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, Etkinlikler ve Tanıtım Komisyonu, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Ortak Olduğu Şirketlerin Hesaplarını İnceleme Komisyonu ile Ekonomik Kalkınma ve Turizm Komisyonu, İşsizlikle Mücadele Komisyonu, Kamu ve Özel Sektör Yatırımları Koordine ve İzleme Komisyonu’na meclis üyeleri tarafından 7’şer üye seçildi.
Oluşturulacak satış komisyonlarında görev yapmak üzere İstiklal Vergi Dairesi’nin asıl üyesi Bünyamin Önel, yedek üyesi Hayrettin Orğun; Uray Vergi Dairesi’nin asıl üyesi Ahmet Durak, yedek üyesi Mustafa Akın ve Liman Vergi Dairesi’nin asıl üyesi Zafer Şahin Özturan, yedek üyesi de Mevlüt Ok oldu.