Ekonomistlerden faiz kararına büyük tepki: Piyasalarla resmen ‘alay’ edildi

Yayın tarihi: 22 Ekim 2020 Perşembe 3:05 pm - Güncelleme: 22 Ekim 2020 Perşembe 3:23 pm

Daha önceki toplantıda 200 puan artışa giden Merkez Bankası, sürpriz bir kararla faizi sabit bıraktı. Karar sonrasında döviz kurları sert bir şekilde yükselişe geçti. Ekonomi yazarı İbrahim Kahveci, “Piyasalarla resmen ‘alay’ edildi”. Faiz yükseltilecek ortamı hazırlandı; hatta AA bile bu yönde haberler yaptı…. Neden acaba?” yorumunu yaptı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ekim ayı toplantısında bir hafta vadeli repo faizini değiştirmeyerek yüzde 10,25 seviyesinde bıraktı. 24 Eylül’deki son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, politika faizi 200 baz puan artırılarak yüzde 8,25’ten yüzde 10,25’e yükseltilmişti. TCMB, geç likidite penceresi (GLP) faizi ile gecelik borç verme faizini farkını 300 baz puam olarak belirledi. Merkez Bankası’nın kararı ile birlikte GLP faizini yüzde 13,25’ten yüzde 14,75’e yükseldi.

Merkez Bankası, oluşan güçlü beklentilere rağmen politika faizinde bir değişikliğe gitmedi. Sürpriz karar sonrasında döviz kurları sert bir şekilde yükselişe geçti. Karar öncesi 7,80’in altını gören dolar/TL kuru, faiz kararı sonrası 7,9799 seviyelerine kadar çıktı.

PPK faizi sabit tuttu dolardan yeni tarihi zirve

Uzmanlar, karara ilişkin şu yorumları yaptı:

EKONOMİ YAZARI İBRAHİM KAHVECİ: NEDEN ACABA?

“Piyasalarla resmen “alay” edildi. Faiz yükseltilecek ortamı hazırlandı; hatta AA bile bu yönde haberler yaptı…. Neden acaba?”

MUSTAFA SÖNMEZ: SARAYI İKNA EDEMEDİLER

“Saray’ı ikna edemediler herhalde faiz konusunda, faiz artışı yok. dolar 7,80’lere düşmüştü hızla 8’lere doğru çıkıyor. Bir ay önce Merkez Bankası faiz artırdığında, bir şeylerin değişmeye başladığını öne sürenler, bugün faiz artırılmayınca hayal kırıklığına uğradılar. Saray’ın dediği yapılıyor, bunu anlamadınız mı hala?”

PROF. DR. HAYRİ KOZANOĞLU: EKRANLARDAKİ UZMANLAR KIVRANIYORLAR

“Merkez Bankası faizi artırmadı! Ekranlardaki ‘uzmanlar’ kıvranıyorlar! Çok mantıklı bir karar olduğunu izah edene kadar akla karayı seçiyorlar! Tamam efendim dokunmayalım, nasıl münasip görürseniz… – …… – Sinirlenmezseniz bir maruzatımız olacak, diyoruz ki bari şu geç likidite penceresini biraz yukarı çeksek, malum dış güçler boş durmaz efendim…”

MAHFİ EĞİLMEZ: MB’NİN KARARINI TAHMİN EDEMEM…

“TCMB’nin faiz konusunda ne karar vereceği sorusuna verdiğim yanıt hiç değişmez. Bu kez de aynı yanıtı vermiştim: TCMB’nin faiz kararını tahmin edemem, çünkü neye göre karar verdiğini bilmiyorum.”

GAZETECİ CÜNEYT AKMAN: SANKİ KREDİ GENİŞLEMESİNİ BABAM YAPTI!

“Vallaha artık alay ediyorlar direkt bence. Kredi genişlemesi yüzünden enflasyon beklediğimizden yüksek çıktı diyor yahû. Sanki kredi genişlemesini rahmetli babam yaptı!”