Merkez Bankası’nın yeni başkanı belli oldu!

Yayın tarihi: 3 Şubat 2024 Cumartesi 12:08 am - Güncelleme: 3 Şubat 2024 Cumartesi 12:23 am

Merkez Bankası başkanlığından istifa eden Hafize Gaye Erkan’ın yerine başkanlık koltuğuna Fatih Karahan atandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yeni Merkez Bankası Başkanı’nın kendi önerisiyle belirleneceğini söylemişti.

Genel seçimlerden sonra Türkiye’de kötü giden ekonomiyi toparlaması için ‘tam yetki’yle Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirilen Mehmet Şimşek’in ardından Merkez Bankası koltuğuna da Hafize Gaye Erkan oturmuştu. Ancak Erkan hakkında ortaya atılan iddialardan sonra “itibar suikastı” açıklamasını yaparak görevinden istifa etti.  Erkan’ın istifasından sonra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni başkanının kendi ‘önerisi doğrultusunda’ atanacağını söyledi. Bu açıklamanın ardından Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Fatih Karahan Merkez Bankası Başkanı olarak atandı.

Karahan’ın göreve getirildiği kararı, bugün yayınlanan Resmi Gazete’de yer aldı.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan istifa etti

FATİH KARAHAN KİMDİR?

1982’den Eskişehir’de doğan Fatih Karahan, 2006’da Boğaziçi Üniversitesi Matematik ve Endüstri Mühendisliği bölümlerinden mezun oldu. 2012’de Pensilvanya Üniversitesi’nde Ekonomi alanında yüksek lisans ve doktorasını tamamladı.

Çalışma hayatına 2012 yılında New York Merkez Bankası’nda ekonomist olarak başlayan Karahan, 2022’ye kadar kurumda İşgücü ve Ürün Piyasası Çalışmaları Başkanı ve para politikası danışmanı olarak görev yaptı.

Columbia Üniversitesi ve New York Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak da çalışan Karahan, 2022’de Amazon’da kıdemli ekonomist hizmet verdi. Karahan, Kasım 2022’de Amazon’da Başekonomist görevine atandı.

Karahan, 28 Temmuz 2023’te Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’na atanmıştı.

Merkez Bankası başkanlığından istifa eden Hafize Gaye Erkan’ın yerine başkanlık koltuğuna Fatih Karahan atandı.

Merkez Bankası başkanlığından istifa eden Hafize Gaye Erkan’ın yerine başkanlık koltuğuna Fatih Karahan atandı.

Kaynak: TELE1