Merkez Bankası’nın faiz kararı döviz kurunu nasıl etkileyecek? Ekonomistler TELE1’e anlattı

Yayın tarihi: 21 Aralık 2023 Perşembe 3:49 pm - Güncelleme: 21 Aralık 2023 Perşembe 6:34 pm

Özel Haber: Nilay Göl

Ekonomistler, Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 42,50’ye yükseltmesini TELE1’e değerlendirdi. Selçuk Geçer, “Beklentiler doğrultusunda gerçekleştiği için dövizde aşağı yönlü bir hareket olmaz ama yukarı yönlü bir hareket olur” derken, Tunç Şatıroğlu ise “Enflasyonla mücadelede bu kadar kararlılık mesajı verdikten sonra 250 baz puan faiz artışı yapılması hayal kırıklığı oldu” ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplandı. Toplantıda politika faizi 250 baz puan artırılarak yüzde 42,50 seviyesine yükseltildi. Ekonomistler Selçuk Geçer ve Tunç Şatıroğlu, Merkez Bankası’nın faiz kararını Tele1.com.tr’den Nilay Göl‘e değerlendirdi.

SELÇUK GEÇER: SEÇİMLERDEN SONRA DÖVİZ HAREKETLERİNİ GÖRMEYE BAŞLARIZ

Doların bir iki hafta içerisinde 30 liranın üzerine çıkacağını söyleyen Selçuk Geçer, dolar kuruyla ilgili “31-32 lira seviyelerini bile görebiliriz” yorumunu yaptı.

“Ocak ayı itibariyle 250 baz puanlık faiz artırımı daha gelir ve yüzde 45 seviyesine çıkartılır” diyen Geçer, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Orada dururlar. Sonrasında da seçime kadar bir hareketlilik olmaz. Seçimlerden sonra özellikle döviz hareketlerini görmeye başlarız, daha önceki seçimlerde olduğu gibi… Büyük ihtimalle de 45 liranın üzerinde bir yerlere doğru gider dolar. Ama seçime kadar 35 liranın üzerinde bir döviz kuru beklemiyorum. 30 liranın altında da bir döviz kuru beklemiyorum.”

TUNÇ ŞATIROĞLU: SEÇİMDEN SONRA DA DOLAR KURUNDA BİR ARTIŞ OLABİLİR

Yılın son faiz kararını değerlendiren Tunç Şatıroğlu ise şunları söyledi:

“Bu kadar enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı verdikten sonra 250 baz puan faiz artışı yapmış olması hayal kırıklığı oldu. Çünkü, enflasyonda biz şu ana kadar herhangi bir düşüş görmüş değiliz. Dolayısıyla tutarsız bir faiz artışı bu.”

Seçimden sonra da dolar kurunda bir artış olabileceğini söyleyen Şatıroğlu, “Şu anda serbest kur rejimi var deseler de grafikler bize yönetilen bir kur olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla seçime kadar kurun baskılanması, seçimden sonra da bırakılması ihtimal dahilinde” dedi.

Kaynak: TELE1