Merkez Bankası’nın faiz karar ne olacak? Tunç Şatıroğlu ‘geç kalındı’ diyerek uyardı

Yayın tarihi: 24 Nisan 2024 Çarşamba 2:32 pm - Güncelleme: 24 Nisan 2024 Çarşamba 2:32 pm

Haber: TELE1 HABER MERKEZİ

Merkez Bankası’nın yarın açıklayacağı faiz kararı öncesi değerlendirme yapan ekonomist Tunç Şatıroğlu, faizin yüzde 55’e çıkartılması gerektiğini söyledi. Şatıroğlu, “O kadar geç kaldılar ki artık bu iş 50 ile çözülebilecek durumda değil” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) nisan ayı faiz kararı için geri sayım başladı. Merkez Bankası nisan ayı faiz kararı 25 Nisan 2024 Perşembe günü saat 14.00’da açıklanacak. TCMB faiz kararı öncesinde ekonomist Tunç Şatıroğlu, TELE1’de ‘Gerçek Haber Gerçek Ekonomi’ programında değerlendirme yaptı. Şatıroğlu, faizin yüzde 55’e çıkartılması gerektiğini söyledi.

Merkez Bankası’nın faizi 55’e çıkartması gerektiğini ifade eden Şatıroğlu. “Çünkü ‘gerekirse çıkartırız işte izliyoruz bakıyoruz’ falan gibi şeyler söylüyorlar. Kardeşim bu gıda enflasyonunda üçüncü sıraya çıktık. Artık biz daha neyi bekliyorsunuz ki? Daha gerekli gerek ne olması lazım? İkinci sıraya mı çıkması lazım birinci sıraya mı çıkması lazım? Artık bu işlerin bir rayına konması gerekiyor. Onun da 55 olması lazım.” diye konuştu.

Şatıroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Ek olarak bu demin bahsettiğimiz ihracatçıya zorla bozdurma gibi şeylerin, menkul kıymet tesisi diye bir sürü böyle düşük faizli bonoları aldırma bu işlerin bu ay artık bitmesi lazım. Mayıs ayına devretmemesi lazım yani. Ama işte ‘gecikmeli etkilerine de bakıyoruz ediyoruz’ falan diyorlar. Zaten seçimden sonra aylarca negatif reel faizde inat ettiler. Yani sanki çok kısa bir süre negatif reel faiz verilmiş gibi uzun bir süre kademeli faiz arttırıyoruz diyerek negatif reel faizde inat ettiler. O kadar geç kaldılar ki artık bu iş 50 ile çözülebilecek durumda değil. Yani 50’ye çıkartsın bu işi Aralık’ta falan hiç değilse 50 olsaydı belki bugün faiz arttırması gerekmeyecekti. Ama geçti artık o günler. Sadece faiz arttırmakla çözülmez deniyor. Doğru sadece faiz arttırmakla çözülmez kısmı yalnız şu demek değil: O zaman başka şeyler nasıl olsa yapılmıyor faiz de artmasın. Hayır yeter şart değil faiz arttırmak, gerek şart. Faiz az şu anda hala daha kredi büyümesi olabiliyorsa faiz düşüktür. Kredi büyümesinin negatife çekilmesi gerekiyor ki para arzının büyümesi durdurulabilsin. Çünkü önemli bir kısmı zaten dolar kurundaki artışını o yüzden Merkez Bankası istediğini yapabilir. Doğru olan 55 yapması ve sadeleşme adı altında bu Şahap Kavcıoğlu zamanındaki uygulamaların sona erdirilmesi.”

Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesi son durum! İşte 2 milyon liranın aylık getirisi…

 

Kaynak: HABER MERKEZİ