Merkez Bankası’nın faiz arttırımı doları kurunu düşürecek mi?

Yayın tarihi: 24 Eylül 2020 Perşembe 6:25 pm - Güncelleme: 24 Eylül 2020 Perşembe 6:27 pm

Türkiye’nin ekonomik sorunlarının 200 baz puan faiz arttırımı ile çözülmeyecek kadar büyük olduğunu belirten Yeniçağ ekonomi yazarı Remzi Özdemir, ” Doları yeniden yükseliş trendinde görürsek eğer şaşırmayalım.” dedi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yılın 9. toplantısını gerçekleştirdi. Merkez Bankası, sürpriz bir kararla politika faizini beklentilerin aksine 2 puan artırarak yüzde 10,25’e yükseltti. Kararı değerlendiren Yeniçağ ekonomi yazarı Remzi Özdemir, bu hamleyi kimsenin beklemediğini ifade etti. Türkiye’nin halen riskli bir ülke olarak görüldüğünü ifade eden Özdemir, “Merkez Bankası’nın bu kararından sonra gözler bankalarda bulunan 120 milyar dolarlık vatandaş mevduatına çevrilecek. Bu dolarların bozulup faize yönelmesini kısa vadede mümkün görmüyorum.” dedi. Özdemir, “Doları yeniden yükseliş trendinde görürsek eğer şaşırmayalım. Çünkü Türkiye’nin sorunları 200 baz puan faiz arttırımı ile çözülmeyecek kadar büyük.” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası’ndan faiz arttırımı; uzmanlar kararı nasıl yorumladı?

Remzi Özdemir’in değerlendirmesi şu şekilde; Merkez Bankası ters köşe yaptı diyebiliriz. Çünkü hiç kimse Merkez Bankası’ndan bu hamleyi beklemiyordu. 200 baz puanlık faiz artışı doların hızla geri çekilmesine neden oldu. Dolar Merkez Bankası’nın kararından hemen sonra 7.556 TL’ye kadar geriledi. Ancak saat 14.34 itibariyle 7.610 TL seviyesinde tutunuyor. Peki Merkez Bankası kararından sonra dolar daha da düşer mi? Merkez Bankası’nın 200 baz puanlık faiz arttırımı kesinlikle çözüm değil. Merkez sadece el atında uygulanan faiz oranını resmileştirdi. Çünkü Merkez Bankası piyasayı dün 10.65’den fonlamıştı. Türkiye bir inat üzerine 100 milyar dolardan fazla rezerv kaybetti. Bu rezervin yerine konulması için Türkiye’ye para girişinin olması lazım. 200 baz puan için Türkiye’ye döviz akışı olmayacaktır. Türkiye’ye sıcak para girişi için en az 500-600 baz puan faiz arttırması lazımdı. Türkiye halen riskli bir ülke olarak görülüyor ve Türkiye’nin risk sigortası CDS’ler 598’den işlem görüyor.

DÖVİZ MEVDUATI ÇÖZÜLECEK Mİ?

Merkez Bankası’nın bu kararından sonra gözler bankalarda bulunan 120 milyar dolarlık vatandaş mevduatına çevrilecek. Bu dolarların bozulup faize yönelmesini kısa vadede mümkün görmüyorum. Doları yeniden yükseliş trendinde görürsek eğer şaşırmayalım. Çünkü Türkiye’nin sorunları 200 baz puan faiz arttırımı ile çözülmeyecek kadar büyük.