Merkez Bankası’nın basına kapalı toplantısının detayları ortaya çıktı

Yayın tarihi: 8 Kasım 2022 Salı 10:13 pm - Güncelleme: 8 Kasım 2022 Salı 10:13 pm

Merkez Bankası, banka yöneticileriyle yaptığı görüşmede bankacılık sektörü tarafından eleştirilen piyasa düzenleme regülasyonlarının kararlı bir şekilde sürdürüleceğini bildirdi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez bankası (TCMB), finansal istikrarı sağlamak için bir dizi önlemle döviz, tahvil, kredi ve mevduat piyasalarındaki kontrolünü artırmıştı. Bu da gösterge yıllık tahvil faizinin yüzde 26’dan yüzde 10,5’e düşmesine sebep olmuştu.

Reuters haber ajansına konuyla ilgili konuşan kaynaklar, gelecek sene bankaların bilançoları üzerinde kontrollerini kaybedecekleri için büyük bir gelir kaybı yaşayabileceklerini belirtti.

Kamuoyuna kapalı toplantının ardından Reuters’a adını gizleyerek konuşan bu kaynaklar, toplantıya İş Bankası’nın CEO’su dahil birçok bankanın yöneticisinin katıldığını belirtti. Merkez Bankası, Reuters’ın konuyla ilgili sorusunu yanıtsız bırakırken, İş Bankası’na da henüz ulaşılamadı.

VOA’da yer alan habere göre, geçen haftanın başında İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran yaptığı açıklamada Türkiye’nin serbest piyasa koşullarına geri dönmesi gerektiğini söylemiş ve menkul kıymet tesisi uygulamasının bankaları büyümeyi desteklemekten alıkoyduğunu, bankaları riske açık hale getirdiğini kaydetmişti.

Kaynaklara göre, Merkez Bankası’nın verdiği mesajlardan biri kaynakları sürdürülebilir ekonomik faaliyetler için gerekli alanlara yönlendiren politikaların devam edeceği yönündeydi.

Kaynak, seçici kredi tutumunu da güçlendireceğini, bunun yatırımı, istihdamı, katma değerli üretimi ve ihracatı artıracağını vurguladı.

Merkez Bankası’nın geçen yıl attığı adımlar arasında ihracat ve üretim odaklı sektörlere kredilerin teşvik edilmesi yer alıyordu.

MERKEZ BANKASI MÜŞTERİLERİ İKNA ETMEYE ÇALIŞIYOR

Merkez Bankası ayrıca bankaları, 2021’de değeri yüzde 44 düştükten sonra bu yıl da yüzde 29 düşen lirayı desteklemek için müşterileri döviz tasarruflarını dönüştürmeye ikna etmeye çağırıyor.

Türk hükümetinin ekonomik programı Türkiye’nin kronik cari açığını kapatmak için düşük faiz oranlarını destekliyor, böylece istihdamı, yatırımı ve ihracatı arttırmayı umuyor.

Merkez Bankası politika faiz oranını son üç ayda 350 baz puan düşürerek yüzde 10,5’e indirdi. Ekim ayında enflasyon oranı ise yüzde 85’ti.

REUTERS: ERDOĞAN’IN SEÇİMİ KAYBETME RİSKİ VAR

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sıra dışı para politikalarını 2023 genel seçimlerine kadar sürdürmesi bekleniyor. Reuters haber ajansına göre anketler Erdoğan’ın seçimi kaybetme riskinin olduğunu gösteriyor.

Bankalar, Merkez Bankası’nın geçen yılki agresif faiz indirimlerini sürdürmek için sabit para mevduatlarını caydırmak ve kredileri hükümetin tercih ettiği sektörlere yönlendirmek için bir dizi yeni kuralı uygulamak zorunda kaldılar.

Bu durum çok sayıda banka yöneticisini zor durumda bırakıyor.

Merkez Bankası KİT’lere 4 aydır dolar satmıyor!