Merkez Bankası’ndan üçüncü döviz hamlesi! İşte dolarda son durum!

Yayın tarihi: 10 Mayıs 2019 Cuma 11:46 am - Güncelleme: 10 Mayıs 2019 Cuma 1:34 pm

31 Mart yerel seçimlerinin İstanbul ayağının yenilenmesi kararının ardından yabancı yatırımcının giderek azalan güveni ve piyasalardaki güvensizlik nedeniyle yükseliş yönünde harekete geçen doları dizginlemek isteyen Merkez Bankası’ndan üçüncü hamle de geldi. Döviz depo karşılığı verdiği faizi yüzde 24’ten yüzde 25.50’ye çıkaran Merkez Bankası, dün başlattığı açık ve örtülü faiz artışı serisini de sürdürmüş oldu.

Merkez Bankası bu sabah döviz depo karşılığı verdiği TL’nin faizini yüzde 24’ten yüzde 25,50’ye çıkardı. Böylece üçüncü müdahalesini yapmış oldu.

Bankalararası piyasalarda dolar/TL bugün 6,13 civarında hareket ediyor. Kur dün 6,2460’a kadar yükselmişti.

TCMB dün 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine vererek üstü kapalı faiz artışı yaparken, TL zorunlu karşılıkların döviz tesis imkanında azami oranını yüzde 40’tan yüzde 30’a indirdi, yabancı para zorunlu karşılıkları ise tüm vadelerde 100 baz puan artırdığını açıkladı.

Merkez Bankası bu sabah da döviz depo karşılığı verdiği TL’nin faizini yüzde 24’ten yüzde 25,50’ye çıkardı. Böylece üçüncü müdahalesini yapmış oldu.

Uluslararası piyasalarda, Washington’da devam eden ticaret müzakerelerine bağlı olarak ABD ve Çin’den gelen haber akışı takip ediliyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin ile yürütülen ticaret müzakereleri devam ederken gümrük tarifelerini artırma adımı bugün itibarıyla yürürlüğe girse de Çin tarafından gelen sakin açıklamalar ve Washington’da devam eden müzakereler piyasaların karışık bir seyir izlemesine neden oluyor.