Kritik seviye geçildi… Doların hızla yükselişinin ardından Merkez bankasından flaş karar

Yayın tarihi: 22 Mart 2019 Cuma 4:33 pm - Güncelleme: 22 Mart 2019 Cuma 5:02 pm

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler dikkate alınarak, 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verileceğini bildirdi.

Halihazırda Merkez Bankası’nın 1 hafta vadeli repo ihalelerinde faiz oranı yüzde 24, gecelik vadede borç verme faiz oranı yüzde 25,50, Geç Likidite Penceresi (GLP) işlemlerinde borç verme faiz oranı da yüzde 27 seviyesinde bulunuyor.

Dolar/TL  açıklama sonrası ilk tepki olarak 5.58’den 5.55’e geriledi ancak burada kalıcı olamadı.

Turkey Macro View Consulting CEO’su Serkan Özcan Bloomberg HT’ye kararın sıkılaştırıcı bir politika uygulaması olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı; “Merkez Bankası gerekmesi halinde daha da sıkılaştırıcı politika bileşimi uygulayacağından sürekli bahsediyordu.

Birkaç gündür global tarafı daha ağır basan, içeride de özelikle rezerv tartışmalarıyla artan kur baskısı karşısında Merkez Bankası bir haftalık repo ihalelerini durdurarak TL cinsinden faizleri biraz artırıcı, TL likiditesini sıkılaştırıcı bir uygulamaya gitti. %24’le verdiği finansman miktarını koridorun üst tarafı olan %25.50’ye, hatta belki GLP’nin olduğu %27’ye kadar çıkarabilmenin önünü açtı, sıkılaştırıcı bir politika uygulaması diye düşünüyorum”

Dolar hızla yükseliyor: Kritik seviye geçildi

Dolar hızla yükseliyor: Kritik seviye geçildi

Dolar/TL, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) piyasaları; şaşırtan en az bu yıl sonuna kadar faiz artırmayacağı açıklamasıyla;sert gerilese de yerel seçim öncesi yerlilerin; artan döviz talebi ve Türkiye ABD ilişkilerine yönelik endişelerle bu kazanımlarını koruyamadı. Dolar/TL ‘Golan Tepeleri’ gerginliği nedeniyle 5.57 seviyesini aştı.

Borsa İstanbul da yüzde 1.8 civarında kayıpla hareket ediyor. Rabobank gelişmekte olan ülkeler döviz stratejisti Piotr Matys, dolar/TL’de bugün yaşanan sert yükseliş için, “Bence ABD-Türkiye arasındaki diplomatik tansiyonun yeniden yükseleceğine yönelik yeniden ortaya çıkan piyasa endişesini gösteriyor. Piyasa ABD ile diplomatik ilişkilerde tansiyonun yeniden artacağından endişeli” dedi.

Dolar/TL saat 11:32 itibari ile güne 5.56505.5680 seviyesinde işlem görüyor. Söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

IMF’den hükümete önlem çağrısı: Türk ekonomisinde önemli bir yavaşlama var ve…

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Teknik seviyelerin aşılmasıyla birlikte hızlı bir yükseliş gördük. Fiyatlamalar Erdoğan’ın İsrail’e yönelik söylemlerin ardından geldi” dedi ve ekledi:

“Yerel seçimler öncesi lokallerin tek yönlü sadece alımda olduğunu biliyoruz. ABD başta olmak üzere daha hassas oldukları uluslararası ilişkilerde olumsuz yorumlayacağı bir gelişme sonucunda yabancılardan bir döviz talebi geldiğinde tüm talepler tek yönlü toplanıyor ve karşılayacak TL talebi olmadığını görüyoruz. 5.55 seviyesi önemli üzerinde kapanış kalıcı bir şekilde yeni yukarı yönleri işlemleri beraberinde getirebilir”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Yeni Zelanda’da iki camiye düzenlenen saldırının ardından İstanbul’da toplanan “İslam İşbirliği Teşkilatı Acil İcra Komitesi Toplantısı”nda yaptığı konuşmada ABD Başkanı Trump’ın Golan Tepeleri’yle ilgili talihsiz açıklamasının bölgeyi yeni bir krizin eşiğine getirdiğini söyledi.

Erdğan Türkiye’nin ve İİT’nin böyle hassas bir meselede sessiz kalmasının düşünülemez olduğunu belirterek “Golan Tepeleri’nin işgalinin meşrulaştırılmasına asla izin vermeyiz, veremeyiz” dedi.

ABD Başkanı Trump İsrail’in 1967 yılında Suriye’den ele geçirdiği Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıma zamanının geldiğini belirtti. Trump, ABD politikasında önemli bir değişikliği yansıtan bu açıklamasıyla İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’ya 9 Nisan’da yapılacak seçimlerde yeniden seçilmek için kampanya yürüttüğü bir ortamda destek verdi.