Merkez Bankası’ndan döviz kararı

Yayın tarihi: 20 Eylül 2019 Cuma 11:19 pm - Güncelleme: 20 Eylül 2019 Cuma 11:19 pm

Merkez Bankası, döviz mevduatlarında zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 100 baz puan artırma alma kararı aldı. Karar ile piyasadan 2.1 milyar dolar çekilecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca (TCMB), finansal istikrarı desteklemek amacıyla, yabancı para mevduat/katılım fonlarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 100 baz puan artırılmasına karar verildiği bildirildi.

TCMB tarafından yapılan duyuruda, “Finansal istikrarı desteklemek amacıyla, yabancı para mevduat/katılım fonlarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 100 baz puan artırılmasına karar verilmiştir.” denildi.

Alınan bu kararla, piyasadan yaklaşık 2,1 milyar dolar tutarında likidite çekilmesinin beklendiği aktarılan açıklamada, söz konusu değişikliklerin, tesisi 4 Ekim 2019 tarihinde başlayacak olan 20 Eylül 2019 tarihli yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacağı kaydedildi.

Analistler, TCMB’nin bu hamle ile rezervlerini artıracağını belirterek, daha önce TCMB Başkanı Murat Uysal tarafından dile getirilen rezerv biriktirme politikası kapsamında kararın piyasalar için pozitif olduğunu ifade etti.

‘İKİ AMACI VAR’

Ekonomist Cüneyt Akman, Merkez’in döviz hamlesinin iki amacının olduğunu belirtti.

Akman, şu yorumda bulundu:

”TCMB yabancı para mevduat ve fonlarda zorunlu karşılıkları arttırdı. Bunun iki amacı var; ilki piyasadan daha önce yaptığı gibi dolar cinsi para çekerek rezervlerini güclendirmek, çünkü faiz indirerek dış döviz şoklarına kendini daha açık hale getirdi. Swap yöntemiyle topladığı rezervlerin sağlığı hakkında şüpheler de var. Yani acilen ek rezerve ihtiyacı var. Diğer amacı ise zaten yüksek olan ve bir ara bir miktar durulmuş olan dolarizasyonun faiz indirimleriyle yeniden hızlanmasının ardından durumun daha da kötüleşmesinin önüne geçmek. Bu ikinci hedefi tutturmak için yeterli bir hamle mi? Doğrusu çok şüpheliyim.”