Merkez Bankası swap faizini yükseltti

Yayın tarihi: 20 Kasım 2020 Cuma 11:01 am - Güncelleme: 20 Kasım 2020 Cuma 11:02 am

Merkez Bankası, politika faizinin ardından haftalık swap işlemlerinde kullanılan TL faizi de yükseltildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) haftalık swap işlemlerinde kullanılan TL faizini yüzde 13.25’ten yüzde 15’e yükseltti.

Merkez Bankası, beklentilere paralel olarak politika faizini 475 baz puan artırarak yüzde 15’e yükseltmiş artık tüm fonlamanın haftalık repodan yapılacağını duyurmuştu.

Cuma günü itibariyle vadesi gelmemiş haftalık dolar swaplarının toplamı 6.5 milyar dolara ulaşırken bunun 4.8 milyar dolarlık kısmı perşembe günü gerçekleştirildi. Bu işlemlerde perşembe günü uygulanan faiz yüzde 13.25 olmuştu.

TCMB perşembe günü yeni TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın ilk toplantısında iki yılın en sert faiz artışını yaparken, sadeleşme adımı atmıştı. Merkez Bankası, politika faizini 475 baz puan artırarak yüzde 15’e çekti. Tüm fonlamanın haftalık repo üzerinden yapılacağı ifade edildi. Uzmanlardan konuyla ilgili görüşlerini paylaştı.

TCMB politika faizini 475 baz puan artışla yüzde 15 seviyesine çıkarmış, tüm fonlamanın ise haftalık repodan yapılmasına karar vermişti. Karar metninde parasal duruşun sıkılığının kararlıkla sürdürüleceği de vurgulanmıştı.

Merkez Bankası faizi arttırdı; sert düşen dolar yeniden yükseldi

SWAP NEDİR?

Swap yani bir diğer adıyla takas; iki tarafın bir varlık veya yükümlülüğe bağlı olan nakit akışını aralarında değiştirdikleri işleme verilen isimdir. Swap işlemlerinde, faiz oranları ile döviz kurlarındaki değişmeler sonucunda ortaya çıkan riski en aza indirmek amaçlanıyor. Swap, özellikle döviz kurlarında oynaklığın yaşandığı zamanlarda yatırımcının bu oynaklıktan kaynaklanan riskinin önünü alması için önemli bir araç olarak ortaya çıkıyor.