‘Merkez Bankası, Merkez Bankacılığı yapma işini bıraktı’

Yayın tarihi: 14 Nisan 2022 Perşembe 2:40 pm - Güncelleme: 14 Nisan 2022 Perşembe 2:48 pm

Merkez Bankası beklendiği gibi politika faizi değiştirmeyerek yüzde 14’te sabit bıraktı. Kararı değerlendiren ekonomist Yalçın Karatepe ‘yüksek enflasyon’ uyarısında bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 14’te sabit tuttu. Ekonomistlerin beklentisi de bu yöndeydi. Kararda, “TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir” denildi.

Karar metninde, ayrıca “Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Bununla birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini değerlendirmektedir” ifadeleri kullanıldı.

TELE1’de Begümhan Aydoğan’ın sunduğu Gün Ortası’na konuk olan ekonomist Yalçın Karatepe, karar metnindeki enflasyon vurgusuna dikkat çekti, “Enflasyonun uzun süre yüksek olacağı öngörülüyorsa faize neden dokunulmadı? Bu izaha muhtaç. Görüyoruz ki Merkez Bankası artık Merkez Bankacılığı yapmayı bırakmış” değerlendirmesinde bulundu.

‘CUMHURBAŞKANI’NIN TEZİNİ İSPAT ETMEYE ÇALIŞIYORUZ’

Karatepe, şunları söyledi: “Faizin sabit bırakılması beklenen bir karardı. Merkez’in faize dokunmayacağını hafif kalabilir, dokunamayacağını herkes biliyordu. Bakın bu hafta dünyanın her ülkesi enflasyonla mücadele etmek için faizi artırıyor. Kanada, Arjantin vs… Biz ne yapıyoruz, enflasyonla mücadele etmiyoruz. Çünkü Cumhurbaşkanı’nın iddia ettiği bir tez var, o tezi başka maliyetler üstlenerek ispat etmeye çalışıyoruz. Nedir o tez ‘Enflasyonu düşürmek için faizi düşürmek’… Bunu Merkez Bankası yaptı, işte faizi yüzde 19’dan yüzde 14’e düşürdü. Fakat bunun karşılığında ne oldu? Enflasyon mart ayı sonunda yüzde 61’lerin üstüne çıktı.

‘ENFLASYON YÜKSEK SÜRECEKSE FAİZE NEDEN DOKUNULMADI?’

Merkez Bankası enflasyonun uzun süre yüksek olacağı öngörüyorsa faize neden dokunmadı? Bu izaha muhtaç. Görüyoruz ki Merkez Bankası artık Merkez Bankacılığı yapmayı bırakmış, siyasi iktidarın bir aracı haline dönüşmüş ve iktidarın beklentilerine uygun kararlar alan bir kurum haline dönüşmüştür. Merkez Bankası açıklamasından da anlıyoruz ki yüksek enflasyon uzunca bir süre devam edecek. Bunun karşısında Merkez Bankası’nın bir şey yapması gerekmez mi? Bugünkü faiz kararı çok yanlış. Merkez Bankası, Merkez Bankacılığı işine geri dönmezse bugün de olduğu gibi enflasyon kontrolden çıkmış bir biçimde yükselmeye devam edecek.”

Merkez Bankası faizi yine pas geçti