Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! İşte doların faiz kararına tepkisi

Yayın tarihi: 24 Ekim 2019 Perşembe 2:07 pm - Güncelleme: 24 Ekim 2019 Perşembe 2:30 pm

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yüzde 16.50 olan politika faizini yüzde 14’e indirdi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararını açıklandı. İşte, ekonomi çevrelerinin merakla beklediği Merkez Bankası 24 Ekim faiz kararı.
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Karara göre politika faizi yüzde 16.50’den yüzde 14’e indirildi.

Karar öncesi ekonomi çevrelerinde “Merkez Bankası Faiz kararları açıklandı mı?” ve “24 Ekim faiz kararları ne oldu?” sorularının cevabı günün en çok araştırılanları arasında ilk sıralarda yer alıyordu. Nihayet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu beklenen saatte yani 14.00’te faiz kararını açıkladı. Böylelikle piyasa gündeminin merak ettiği sorular da cevabını bulmuş oldu.

DOLARIN TEPKİSİ

Dolar/TL, bugün bankalararası piyasada kararın ardından 5,76 seviyesinde seyrediyor. Dün 5.78-5.81 aralığında hareket eden dolar/TL ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkye’ye yönelk yaptırımların kaldırıldığını  açıklamasıyla gece saatlernde 5.73’e geriled. Yen güne de 5.7584’ten başladı. Öğlene doğru 5.7475’e nd. Merkez Bankası’nın 250 baz puanlık faz ndrm sonrası lk tepk olarak 5.77’nn üzerine tırmandı. Ardından bu seviyenin biraz altına çekildi. Saat 14.15 itbarıyla ise 5.7565’e düştü

Euro/TL 6,41’den işlem görüyor.

BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,66 yükselişle 100.447,23 puandan başladı. Ardından 100 binin üzerinde seyrediyor.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Karara göre politika faizi yüzde 16.50’den yüzde 14’e indirildi. Böylelikle politika faizi yüzde 2,5 oranında indirilmiş oldu.

MERKEZ BANKASI PARA POLİTİKASI KURULU’NDAN AÇIKLAMA

Enflasyondaki düşüş eğilimi ve finansal koşullardaki iyileşmeyle ekonomideki kademeli toparlanma devam edecek, Türk lirasındaki istikrarlı seyrin yanı sıra enflasyon beklentilerindeki iyileşme ve ılımlı iç talep koşulları çekirdek enflasyon göstergelerindeki düşüşte belirleyici olmuştur. Gelinen noktada, mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirilmektedir.

Karar sonrası gözler dolar TL kuruna çevrildi. Peki Merkez Bankası faiz kararı sonrası dolar TL ne kadar oldu. İşte 24 eKİM GÜNCEL DOLAR tl KURU…

POLİTİKA FAİZİ NEDİR?

Para piyasaları diğer piyasalardan farklı değildir. Merkez bankaları açısından da, para piyasalarında ya para miktarını ya da paranın fiyatı olan faiz oranını kontrol etmek mümkündür. Merkez bankaları para arzını değil de, faiz oranını kontrol etmek istediğinde, uygulanan politikaya faiz politikası denir.

Para politikası para arzı, kısa vadeli faiz oranları veya kurlar gibi enflasyon üzerinde belirleyici olan değişkenlerin kontrolüne dayanır. Para politikasına, genellikle, “genişletici” ya da “daraltıcı” para politikası kavramlarıyla atıfta bulunulur. Genişletici para politikası, ekonomideki toplam para arzının artırılması anlamına gelirken, daraltıcı para politikası, genişletici para politikasının tersine, ekonomideki toplam para arzının azaltılması anlamına gelmektedir.

Genişletici para politikası genellikle, ekonomideki durgunluk (resesyon) dönemlerinde ortaya çıkan işsizliği (para arzının artması sonucunda artan para miktarının, “paranın fiyatı” olan faizi düşüreceği varsayımından hareketle) yenmek amacıyla uygulanırken; daraltıcı para politikası, enflasyon oranını (para arzındaki azalışın, paranın fiyatı olan faizleri yükselteceği, yükselen faizinse insanların marjinal tüketim eğilimini azaltıp, marjinal tasarruf eğilimini artıracağı varsayımından hareketle) düşürmek amacıyla uygulanmaktadır. Bu bağlamda bir ülkenin merkez bankasının politika faizini artırması yani paranın fiyatını artırması o ülkenin para biriminin diğer ülke para birimleri karşısında değerinin artması anlamına gelirken; politika faizini düşürmesi yani paranın fiyatını düşürmesi o ülkenin para biriminin diğer ülke para birimleri karşısında değerinin düşmesi anlamına gelir.