Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikaları Kurulu (PPK) Ağustos ayı faiz kararını açıkladı. Yapılan açıklamada faizin yüzde 50 seviyesinde sabit tutulduğu belirtildi. Mart ayından beri pas geçilen faiz ağustos ayı kararıyla birlikte üst üste 5’inci kez sabit tutulmuş oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ağustos ayı faiz kararı açıklandı. TCMB faiz oranını değiştirmedi ve yüzde 50’de sabit tuttu. Ekonomistler de Merkez Bankası’nın faiz kararını sabit tutmasını bekliyordu.

ÜST ÜSTE 5’ÜNCİ PAS KARARI

AKP iktidarı kendi ekonomi politikalarındaki yanlışlıklar nedeniyle bozulan ekonominin faturasını halka yükledi. AKP iktidarı genel seçimler sonrası vergilere zam üstüne zam yaptı. Seçim sonrası değişen kabinede Mehmet Şimşek Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atandı. 14 Mayıs ve 28 Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Nas’ inadı rafa kalktı. Rafa kalkan nas sonrası faiz önce yüzde 15’e sonra yüzde 17’ye getirildi. Merkez Bankası’nın faiz artırırım kararları Ağustos toplantısından sonra sertleşti. İvme kazanan faiz artışları önce yüzde 25’e ardından yüzde 30’a sonrasında ise yüzde 35’e yükseldi. Merkez Bankası Kasım ayı faiz kararında ise faiz yüzde 40 seviyesine çekildi. Kasım ve aralıkta yükseltilen faiz oranı yüzde 45’e çekildi. Mart ayında yüzde 50 oranında sabit tutulan faiz ağustos toplantısında da pas geçildi. Böylece TCMB, üst üste 5’inci ayında da faizi sabit tutmuş oldu.

Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmini değişmedi

NAS İNADI TL’Yİ ERİTTİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Nas var Nas’ çıkışını yaptığında politika faizi yüzde 19’du. Yüzde 19 faizin olduğu dönem dolar 7 lira bandından işlem görüyordu. Erdoğan’ın “Bu kardeşiniz burada olduğu sürece faiz düşecek” “Nas neyi emrediyorsa onu yapacağız” sözlerinin ardından faiz hızla yüzde 8.5’e düşürüldü. Yüzde 8.5’lik faiz döneminde dolar kuru rekor üstüne rekor kırdı. ve 23 lira bandına kadar ulaştı. Döviz kurlarının artışı enflasyonu tetikledi. Yükselen enflasyon nedeniyle alım gücü düşen yurttaşlar pazarda markette en temel ürünlere dahi ulaşamaz hale geldi. Döviz kurundaki hızlı artışı durdurmak isteyen AKP iktidarı Hazine’den para satışına başladı. Kasada para kalmayınca genel seçimlerin ardından değişen ekonomi yüzüyle sıcak para arayışına girildi. Ek vergiler ve yeni vergilerle halkın sırtındaki ekonomi kamburu daha da büyüdü. 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Nas rafa kalksa da ekonomik kriz devam etti. Faiz’in yüzde 50 seviyesinde bulunmasına rağmen dolar kuru 33 lira 84 kuruş seviyesinden euro kuru ise 37 lira 51 kuruştan işlem görüyor.

TCMB’NİN AĞUSTOS AYI KARAR METNİ

Faiz kararının metninde, “Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır” denildi.

TCMB tarafından yayınlanan karar metni şöyle:

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50’de sabit tutulmasına karar vermiştir.

Temmuz ayında aylık enflasyonun ana eğilimi, önceki aya kıyasla sınırlı bir şekilde yükselirken ikinci çeyrek ortalamasının altında kalmıştır. Üçüncü çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyonist etkisinin azaldığına işaret etmektedir. Mal enflasyonu düşerken hizmet enflasyonundaki iyileşmenin gecikmeli olacağı değerlendirilmektedir. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri ve jeopolitik gelişmeler enflasyonist riskleri canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunun dezenflasyon süreci açısından göreli öneminin arttığını vurgulamıştır.

Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon sürecini güçlendirecektir. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.

Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları etkin şekilde kullanılmaya devam edilecektir.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.