Merkez Bankası enflasyon tahminini açıkladı: Dolar anında fırladı…

Yayın tarihi: 30 Nisan 2019 Salı 10:53 am - Güncelleme: 30 Nisan 2019 Salı 12:35 pm

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, enflasyon tahminini açıkladı: “2019’da yüzde 14.6, 2020’de yüzde 8.2, 2021’de yüzde 5.4 enflasyon bekliyoruz.” Merkez Bankası’nın söylem değişikliğiyle geçen hafta 5.98’e kadar yükselen dolar dün günü 5.94 civarında tamamladı. Kur TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın açıklamaları esnasında 5.98’in üstünü gördü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, yılın ikinci enflasyon raporunu açıklıyor.

Çetinkaya’nın açıklamalarından satır başları şöyle:

Küresel iktisadi faaliyetlerde gözlenen ivme kaybı 2018 son çeyreğinde sürdü. Büyüme hızı bazı gelişen ülkelerde de yavaşladı. Enflasyon gelişmekte olan ülke grubunda bir miktar yükseldi. İlk çeyrek kredi kullanımında ılımlı toparlanma var.
Enflasyon raporunda rezerv analizi yer alıyor. 2019 yılının ilk çeyreğinde iktisadi faaliyette bir önceki döneme göre kısmi bir toparlanma gözlenmiştir. Finansal koşullardaki sıkılığın da etkisiyle toplam talep koşullarının enflasyona düşüş yönlü katkısı sürmüştür.

Önümüzdeki dönemde cari dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesi bekleniyor. Tüketici fiyatları üzerindeki üretici fiyat baskısı ilk çeyrekte de sürdü. Fiyat istikrarına yönelik riskler göz önünde bulundurularak sıkı para politikası duruşu korunmuştur.

Cari dengede iyileşme sürecinin devam etmesini bekliyoruz.

TCMB politika faizini beklentiler dahilinde yüzde 24’te sabit tutarken, gerekirse ek sıkılaştırma yapılabileceğine yönelik söylemi kaldırmak başta olmak üzere PPK metninde yaptığı değişikliklerle sıkı politika söylemini yumuşattı.

Dolar/TL enflasyon raporu öncesi yükselişte

Merkez Bankası’nın söylem değişikliğiyle geçen hafta 5.98’e kadar yükselen dolar dün günü 5.94 civarında tamamladı. Kur yeni sabaha ise artışla 5.96 civarında başladı.