Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini bir kez daha yüzde 50'de sabit tuttu.

TCMB Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında toplandı. Toplantının ardından faiz kararı açıklandı. Karara göre, politika faizi yüzde 50'de sabit tutuldu.

AKP iktidarı kendi ekonomi politikalarındaki yanlışlıklar nedeniyle bozulan ekonominin faturasını halka yükledi. AKP iktidarı genel seçimler sonrası vergilere zam üstüne zam yaptı. Seçim sonrası değişen kabinede Mehmet Şimşek Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atandı. 14 Mayıs ve 28 Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Nas’ inadı rafa kalktı. Rafa kalkan nas sonrası faiz önce yüzde 15’e sonra yüzde 17’ye getirildi. Merkez Bankası’nın faiz artırırım kararları Ağustos toplantısından sonra sertleşti. İvme kazanan faiz artışları önce yüzde 25’e ardından yüzde 30’a sonrasında ise yüzde 35’e yükseldi. Merkez Bankası Kasım ayı faiz kararında ise faiz yüzde 40 seviyesine çekildi.  Kasım ve aralıkta yükseltilen faiz oranı yüzde 45’e çekildi. Faiz mart ayından beri yüzde 50 seviyesinde sabit tutuluyor.

NAS İNADI HALKIN SIRTINA YÜKLENDİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Nas var Nas’ çıkışını yaptığında politika faizi yüzde 19’du. Yüzde 19 faizin olduğu dönem dolar 7 lira bandından işlem görüyordu. Erdoğan’ın “Bu kardeşiniz burada olduğu sürece faiz düşecek” “Nas neyi emrediyorsa onu yapacağız” sözlerinin ardından faiz hızla yüzde 8.5’e düşürüldü. Yüzde 8.5’lik faiz döneminde dolar kuru rekor üstüne rekor kırdı. ve 23 lira bandına kadar ulaştı. Döviz kurlarının artışı enflasyonu tetikledi. Yükselen enflasyon nedeniyle alım gücü düşen yurttaşlar pazarda markette en temel ürünlere dahi ulaşamaz hale geldi. Döviz kurundaki hızlı artışı durdurmak isteyen AKP iktidarı Hazine’den para satışına başladı. Kasada para kalmayınca genel seçimlerin ardından değişen ekonomi yüzüyle sıcak para arayışına girildi. Ek vergiler ve yeni vergilerle halkın sırtındaki ekonomi kamburu daha da büyüdü. Nas inadıyla başlayan faiz indiriminin sonlandırılması ekonomik politikalardaki yanlışlıklar nedeniyle sonuç vermedi.

Karara ilişkin TCMB tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50’de sabit tutulmasına karar vermiştir.

Haziran ayında aylık enflasyonun ana eğilimi belirgin bir zayıflama kaydetmiştir. Öncü göstergeler temmuz ayında aylık enflasyonun, para politikasının görece etki alanı dışında kalan yönetilen-yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamaları ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmeler neticesinde geçici olarak artacağına işaret etmektedir. Buna karşın, ana eğilimdeki yükselişin nispeten sınırlı kalacağı öngörülmektedir. Yakın döneme ilişkin göstergeler yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşlamaya devam ettiğini teyit etmektedir. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu yakından takip etmektedir.

Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon sürecini güçlendirecektir.

Kredi büyümesi ve kompozisyonu göz önünde bulundurularak makro finansal istikrarı ve parasal aktarım mekanizmasını destekleyecek şekilde yabancı para kredilere yönelik ek önlemler alınmıştır. Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenmeye devam edilecektir. Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları, gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacaktır.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır.

CHP'li İnan Akgün Alp partiden kesin ihraç istemiyle disipline sevk edildi CHP'li İnan Akgün Alp partiden kesin ihraç istemiyle disipline sevk edildi

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır."

KARAR ÖNCESİ MEHMET ŞİMŞEK'TEN SWAP STOKU AÇIKLAMASI

Karar öncesi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından, Merkez Bankası'nın yurt içi bankalarla yaptığı swap stokuna ilişkin paylaşımda bulundu.

Şimşek'in paylaşımında şu ifadeler yer aldı:

"TCMB'nin yurt içi bankalarla yaptığı swap stoku 2023 yılı zirvesi olan 64,5 milyar dolardan 144 milyon dolara geriledi. Parasal aktarım mekanizmasını güçlendiren bu durum dezenflasyon sürecine de önemli katkı sağlayacak."

https://tele1.com.tr/gozler-merkez-bankasinin-faiz-kararinda-iste-ekonomistlerin-beklentisi-1104768/

Kaynak: TELE1