Merkez Bankası Başkanı’ndan ‘faiz’ mesajı

Yayın tarihi: 5 Şubat 2021 Cuma 10:52 am - Güncelleme: 5 Şubat 2021 Cuma 11:21 am

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal, bu yıl uzun bir süre için faiz indirimini düşünmenin mümkün görünmediğini söyledi. Ağbal’ın açıklamasının ardından dolar 7.14 TL seviyesinden 7.09’a kadar geriledi.

TCMB Başkanı Naci Ağbal, Reuters’a verdiği demeçte, “Enflasyon patikası üzerinde yakın vadede öngördüğümüz yukarı yönlü risklerin önemini koruyacak olması ve patikanın beklenen eğimini dikkate aldığımızda bu yıl içinde faiz indirimini uzun bir süre gündeme almamız mümkün gözükmemekte” dedi.

Ağbal, yabancı merkez bankaları ile döviz swap anlaşmaları yapma planları olmadığını söyledi. Ağbal, harcanan döviz rezervlernini ihaleleri kullanarak sabırlı şekilde artıracaklarını ifade etti.

Ocak ayı enflasyon rakamlarının tahminlere yönelik yukarı yönlü riske işaret ettiğini belirten Ağbal, enflasyonda tahmin patikasının üzerinde herhangi bir hareket olmadan önce politika sıkılaştırmaya hazır olduklanı belirtti.

Dünya’nın aktardığı habere göre Ağbal, merkez bankasının amacının para politikası kararları ile piyasanın önüne geçmek olduğu anlattı. Ağbal, piyasalara TCMB’nin politika kararlılığının bilincine vardıkça daha fazla sermaye girişi beklediklerini ifade etti.

AĞBAL’IN AÇIKLAMALARI SONRASI DOLAR 7,09’A GERİLEDİ

Ağbal’ın faiz açıklamalarının ardından haftaya 7.30 bandında başlayan dolar kurunda düşüş hızlandı. Dolar 7.09 seviyene kadar düştü.

Merkez Bankası’ndan 2021’in ilk faiz kararı