Merkez Bankası 128 milyar doların nereye gittiğini açıkladı

Yayın tarihi: 1 Aralık 2021 Çarşamba 10:45 am - Güncelleme: 1 Aralık 2021 Çarşamba 10:45 am

16 Nisan 2021’de Merkez Bankası’na bilgi edinme başvurusunda bulunarak, 128 milyar doların akıbetini soran DW Türkçe, gelen cevabı kamuoyuyla paylaştı. Banka, soruya 7,5 ay sonra yanıt göndererek, 128 milyar doların reel sektör, finans kesimi ve kamu kurumlarının ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanıldığını savundu.

Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanı olduğu dönemde döviz kurundaki yükselişi durdurmak iddiasıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın rezervlerindeki 128 milyar doların satılması, son dönemde iktidar ile muhalefetin arasındaki iplerin iyice gerilmesine neden olmuştu.  DW Türkçe, paranın akıbetini sormak için Merkez Bankası’na başvuruda bulunmuştu. Merkez Bankası 7,5 ay sonra soruya yanıt verdi.

29 Kasım’da CİMER üzerinden verilen yazılı yanıtta, dünyada daha önce görülmeyen bir krize yol açan Covid-19 salgının tüm ülkeleri olağan dışı tedbirler almak mecburiyetinde bıraktığı savunuldu. Merkez Bankası, verdiği yanıtta 128 milyar doların satılmasının gerekçesini şöyle savundu:

“Diğer gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de bu dönemde artan sermaye çıkışları, azalan doğrudan yatırımlar, turizm ve ihracatta yaşanan hızlı daralma nedeniyle ekonomide yüksek tutarda döviz talep fazlası ortaya çıkmıştır. Ek olarak mevcut jeopolitik konjonktürün de yarattığı baskılar, makro finansal istikrarı sağlamak üzere ekonomide döviz likidite ihtiyacının karşılanması gerekliliğini doğurmuştur. Bu nedenlerle finansal istikrarın korunması, ödemeler dengesi finansmanı ve döviz arz-talep dinamikleri kapsamında işlemler gerçekleştirilmiştir.”

128 MİLYAR DOLAR NEREDE?

Merkez Bankası, 128 milyar doların reel sektör, finans kesimi ve kamu kurumlarının ihtiyacı için kullanıldığını iddia etti. Yazıda, buna ilişkin, “Bu sayede ülkemiz ekonomisinin üretim, istihdam ve ihracat kapasitesi korunmuş, reel sektörün, finansal kesimin ve kamu kurumlarının döviz likiditesine erişim ve dış ödemeler noktasında herhangi bir sorunla karşılaşmaması için gerekli tedbirler alınmıştır” denildi.

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı, bankacı Kerim Rota, Merkez Bankası’nın bu yanıtının iktidarın mevcut ekonomi politikalarıyla çeliştiğini söyleyerek, “Bunu çok ilginç buldum. Henüz aradan bir sene geçti bu 128 milyar dolar meselesinden üzerinden. Şimdi üretim, istihdam ve ihracatın desteklenmesi için tam tersi bir politikanın, yani Türk parasının değersizleştirme politikasını yine aynı iktidar yapıyor” dedi.

Eski Merkez Bankası Başkanı nereye gittiğini tek tek açıkladı: Satılan 128 milyar dolar değil 140 milyar dolar!

‘128 milyar dolar nerede?’ pankartına kesilen ceza iptal edildi

Fuat Oktay’dan ‘128 milyar dolar nerede?’ sorusuna yanıt