Merdan Yanardağ’ın son kitabı ‘Kutsal Kısırdöngü’ye büyük ilgi! Dördüncü baskı satışa çıktı

Yayın tarihi: 4 Temmuz 2024 Perşembe 12:32 pm - Güncelleme: 8 Temmuz 2024 Pazartesi 6:47 pm

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın son kitabı ‘Kutsal Kısırdöngü’ye okurlar büyük bir ilgi gösterdi. İlk üç baskısı tükenen kitabın dördüncü baskısı raflardaki yerini aldı. Kitap, İslam dünyasında yaşanan geri kalmışlığı kaynaklarıyla ortaya koyuyor.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni ve yazar Merdan Yanardağ, İslam dünyasının geri kalmışlığını ortaya koyduğu ‘İçtihat Kapısı’ kitabıyla büyük ses getirmişti. Yanardağ, kaleme aldığı son kitabı “Kutsal Kısırdöngü’nde de “İslam dünyası neden geri kaldı” sorusuna verilen yanıtların nasıl bir kısırdöngüye neden olduğunu kaynaklarıyla anlattı.

İLK 3 BASKISI TÜKENDİ

Okurlar, araştırmacılar ve TELE1 dostları; Yanardağ’ın ‘Kutsal Kısırdöngü’ kitabına da büyük bir ilgi gösterdi. Kırmızı Kedi Yayınevi’nden çıkan ve ilk üç baskısı tükenen kitap, dördüncü baskısıyla kitapçılardaki raflarda yerini aldı.

Yanardağ, kitabın yazım aşamasından kısaca şöyle bahsetti:

“Bu kitabı hazırlarken önde gelen, İslam dünyasında da tanınan çoğu akademisyen olan ilahiyatçılarla, aydınlarla, kanaat önderleriyle bir dizi mülakat gerçekleştirdim ve kitabın içinde bir bölüm oldu bunlar”

Kitabın arka kapağında yer alan tanıtım yazısı ise şöyle:

“Bu kitapta Merdan Yanardağ, İslam dünyasının geri kalmışlığının nedenlerini araştırıyor ve önümüze çarpıcı bir tablo koyuyor. Bugüne kadar, “İslam dünyası neden geri kaldı?” sorusuna âlimler, ulema ve siyasal islamcılar tarafından verilen yanıtın, nasıl bir kısırdöngü yarattığını ortaya çıkarıyor. Geri kalmışlığın nedenine ilişkin soruya yanıt olarak verilen, “İslam’dan uzaklaşma” gerekçesini ve çözüm olarak daha fazla dine sarılmayı öneren yaklaşımı sorguluyor. Söz konusu yanıtın aslında geri kalmışlığı nasıl yeniden ürettiğini gösteriyor.

Bu yönüyle elinizdeki kitap, İslam dünyasının geri kalmışlığına ilişkin, bugüne kadar ileri sürülen dış dinamiklerin (Batı, sömürgecilik, emperyalizm vb.) sorunu açıklamakta yetersiz kaldığını da kanıtlıyor. İslam dünyasının geri kalmışlığının nedeni olarak iç dinamiklere; teolojik, ideolojik, sosyolojik ve tarihsel boyuta dikkat çekiyor. Müslüman aklının mühürlenmesi ve bilim kapısının kapatılmasının yıkıcı sonuçlarını gösteriyor. İnsanlık tarihinde örneği bulunmayan büyük entelektüel intihar ile geri kalmışlık arasındaki neden-sonuç ilişkisini kuruyor.

İlahiyatçılar, akademisyenler, sosyolog ve tarihçilerle yapılan görüşmeler ile zenginleşen çalışma, yazarın İçtihad Kapısı adlı kitabının hem bir devamı hem de ondan bağımsız ayrı bir yapıt özelliği taşıyor. Böylece yazar, yine alanında bir ilk olan İslamo-Faşizm kitabıyla birlikte, entelektüel ortamı derinden etkileyecek üçlemeyi de tamamlıyor.”

Merdan Yanardağ’ın son kitabı Kutsal Kısırdöngü’nün üçüncü baskısı satışa çıktı

Merdan Yanardağ duyurdu: TELE1, Sinan Oğan’a dava açıyor

Kaynak: HABER MERKEZİ