Merdan Yanardağ’dan TELE1 izleyicilerine çağrı: RTÜK engelini birlikte aşalım

Yayın tarihi: 27 Mayıs 2022 Cuma 10:51 pm - Güncelleme: 27 Mayıs 2022 Cuma 10:51 pm

RTÜK’ün CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun TÜRGEV ve Ensar vakıfları hakkında yaptığı açıklamayı yayımlayan TELE1, KRT TV ve Halk TV’ye ceza verme hazırlığında olduğu öğrenildi. TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, RTÜK’e tepki göstererek izleyicilere, “TELE1 gibi bağımsız gazetecilik yapan medya kuruluşlarını yalnız bırakmayın” çağrısında bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘bir kaçış planının anatomisini ifşa edeceğim’ diyerek sosyal medya hesabından bir video paylaştı. Kemal Kılıçdaroğlu, paylaştığı videoda “TÜRGEV ve Ensar vakıfları aracılığı ile 1 milyar lira ABD’deki paralel bir vakfa transfer edildi” iddiasında bulundu.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun paylaştığı videoyu yayımlayan TELE1, KRT TV ve Halk TV hakkında RTÜK’ün ceza raporu hazırlattığı öğrenildi. Raporun hazırlandığını açıklayan RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, “RTÜK, Ana muhalefet partisinin lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarını yayınlamayı suç saydı! Gerekçe “doğruluğu kesinleşmemiş”! Dünyanın her yerinde haber değeri taşıyan ve “yorumsuz” bu yayın nedeniyle TV’lere para cezası verilmesi isteniyor” dedi.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, RTÜK’ün bağımsız medya kuruluşlarına ceza verme hazırlığına 18 Dakika isimli programda tepki gösterdi. Merdan Yanardağ, yorumsuz bir şekilde bir ana muhalefet partisi liderinin ortaya attığı iddiayı  haberleştirmeyi cezalandırmanın ancak totaliter ve faşizan ülkelerde olacağını vurguladı. Yanardağ, ayrıca  RTÜK’ün verilen cezaları eleştiren TELE1’e ayrı bir ceza hazırlığında olduğunu açıkladı.  Yanardağ şunları ifade etti: 

 

RTÜK BİR DİKTATÖRLÜK APARTI MIDIR?

“RTÜK iktidarın baskı ve sansür aygıtı olarak çalışıyor. Hangi ülkede olursa olsun ana muhalefet partisi bir konuda açıklama yapmış ve çok önemli olduğunu ilan etmiş ve yorumsuz bir biçimde yayımlamışsanız bu nedenle cezalandırılamazsınız. Bu ancak totaliter ve faşizan ülkelerde olur. Ben merak ediyorum RTÜK, bir diktatörlük aparatı mıdır? Nedir? Değilse sadece gazetecilik yapan bağımsız ceza kuruluşlarına ceza veremez. RTÜK bir hazırlık yapıyor, Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir kaçışın anatomisi videosunu yayımladık diye ceza vermeye hazırlanıyor.

TELE1’E RTÜK ELEŞTİRİSİ CEZASI

Üstelik TELE1 hakkında galiba RTÜK’ü eleştirdik diye bir hazırlık var. Yani şöyle RTÜK’ü eleştiriyorsunuz RTÜK beni neden eleştirdi diye ceza kesiyor. Bari tarafsız bir kurula gönderin tarafsınız orada. Ne diyelim yani? Sizin verdiğiniz cezaya boyun mu eğelim. Eğmeyeceğiz bizi susturamayacaksınız ve bunun hesabını vereceksiniz. Sizinle yargı önünde hesaplaşacağız. Bu ülkede mücadele etmeye devam edeceğiz.

SEYİRCİLERE ÇAĞRI: RTÜK ENGELİNİ HEP BERABER AŞALIM

Buradan tüm seyircilere çağrı yapıyorum. RTÜK engelini hep beraber aşalım. TELE1 gibi bağımsız gazetecilik yapan medya kuruluşlarını yalnız bırakmayın. Kılıçdaroğlu’nun bir iddiasını yayımlamayı suç haline getirmeye Erdoğan ve ailesini tartışılamaz bir yere koymaya çalışıyorlar. Bu ancak ve ancak Hitler Almanya’sında olabilir. Siz bir sansür aygıtı mısınız? Ne yapılmış yorumsuz bir şekilde yayımlanmış. AKP Genel Başkanı  tazminat davası açmış ironi yapıyor. Ensar ve Türgev’e bağışlayacakmış. merak etmeyin Ensar ve Türgev kaynağını açıklayamadığı o bağışları Türk milletine geri verecek o günler de gelecek.

KURDUĞUNUZ BU ZULÜM DÜZENİ SONSUZA KADAR DEVAM MI EDECEK ZANNEDİYORSUNUZ?

Biz RTÜK ile hesaplaşacağız. Kurduğunuz bu zulüm düzenini sonsuza kadar devam edeceğini mi zannediyorsunuz? Biz anayasal bir hak olan görüşlerimizi ve eleştirilerimizi ifade ediyoruz. Buna tahammül edeceksiniz. Demokrasi bu zaten. Ne diyordu sayın Erdoğan eğer bu ülkede diktatörlük olsaydı bana diktatör diyemezdiniz. Denilemiyor işte! Denildiği zaman RTÜK ceza kesiyor. Biz hiçbir zaman nezaket sınırlarını aşan terminoloji kullanmadık. Hepsi gazetecilik terminolojisi içindedir.”

 

RTÜK’ten kanallara Kılıçdaroğlu cezası hazırlığı