TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Merdan Yanardağ’ın “Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği”ni ilan etmesinin ciddi bir gelişmeye işaret ettiğini ve kendisine “kral yetkisi” verdiğini söyledi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayınlanan “Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği” gündemdeki yerini koruyor.

Prof. Dr. Emre Kongar ile birlikte 18 Dakika programını hazırlayan TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ da bu yönetmeliğin ne anlama geldiğini yorumladı.

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ciddi bir gelişmeye işaret ettiğini belirten Merdan Yanardağ, Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine “kral yetkisi” verdiğini söyledi.

Yanardağ, “Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği çok ciddi bir gelişmeye işaret ediyor. Beş satırlık bir yönetmelikle olağanüstü bir yetki verildi Cumhurbaşkanı’na, AKP Genel Başkanı’na. Meclis’in onayına sunulup sunulmayacağını bilmiyoruz. İsmail Hakkı Pekin bugün Cumhurbaşkanı’na OHAL’in daha üzerine çıkan bir yetki verildi diyor. Ben Erdoğan’a bir kral yetkisi verildiğini, bu ülkeyi tek başına savaşa sokma, seferberlik ilan etmek demek ülkenin bütün kaynaklarını harekete geçirmek, insanları askere almak, belli yasaklar koymak, savaş hali durumunda gazeteleri kapatmak, Meclis’in çalışmalarını askıya almak dahil bir dizi kararı tek başına almak demektir” şeklinde konuştu.

“YARGITAY DENETİMİ ORTADAN KALDIRILIYOR”

Merdan Yanardağ, “Seferberlik ve Savaş Hali Tüzüğü”nün iptal edilerek yönetmeliğin yürürlüğe sokulmasının Yargıtay denetimini ortadan kaldırdığına vurgu yaptı.

Yanardağ şunları söyledi:

“Bu tüzüğün yönetmelik haline getirilmesinin bir amacı da şu: Yargıtay denetimini ortadan kaldırmak hesaplanmış. Yani idari işlem olmaktan çıkıyor. Geçmişteki tüzüğe göre Bakanlar Kurulu kararıyla seferberlik ilan edilir, bu savaş ve seferberlik hali kararı Resmi Gazete’de yayınlanır, Resmi Gazete’de yayınlandığı gün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin onayına sunulur. Bunun ortadan kaldırıldığı anlaşılıyor. Daha önemli maddesi şu: Ayaklanma veya kuvvetli eylemli kalkışma ortaya çıkması durumunda da Cumhurbaşkanı doğrudan seferberlik ilan edebilir. Yani sadece savaş hallerinde veya bir savaş tehdidi karşısında değil, bir iç ayaklanma diye nitelendirilebilecek bir toplumsal olayda ki bu çok yoruma açıktır örneğin biz Gezi’yi bir ayaklanma ve iç savaş olarak mı değerlendiriyor Türkiye’nin siyaset bilimcileri ve sosyologları? Hayır, böyle bir şey yok. Mesela Gezi eylemi gibi bir direniş hareketini, son derece barışçıl ve demokratik biçimde gelişen, şiddetsiz ve silahsız bir eylemi bile ‘kuvvetli eylemli kalkışma’ diye nitelendirerek Cumhurbaşkanı tek başına seferberlik ilan edebilir. Kral yetkisidir.”

Suudi Arabistan için üç gün, İran için bir gün yas! Merdan Yanardağ nedenini açıkladı

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Merdan Yanardağ’ın “Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği”ni ilan etmesinin ciddi bir gelişmeye işaret ettiğini ve kendisine “kral yetkisi” verdiğini söyledi.