Merdan Yanardağ’dan RTÜK’ün TELE1’e verdiği cezaya tepki! “Hukuk önünde hesaplaşacağız”

Yayın tarihi: 10 Mayıs 2022 Salı 9:06 pm - Güncelleme: 11 Mayıs 2022 Çarşamba 3:25 am

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, RTÜK’ün ‘iktidarı aşağılama ve küçük düşürme’ gerekçesiyle TELE1’e verdiği cezaya tepki gösterdi. Merdan Yanardağ, “Hukuk önünde hesaplaşacağız. Hiçbir biçimde verdiğiniz kararların sonuçlarından kaçamayacaksınız” dedi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK),  TELE1, KRT, Halk TV ve Flash TV’nin iktidarı aşağıladığı ve küçük düşürdüğünü söyleyerek yüzde 3 para cezası verdi. RTÜK, kanallara verilen cezaların sebebinin ise CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve TİP Milletvekili Ahmet Şık’ın Gezi Direnişi davasında verilen mahkumiyet kararlarına ilişkin tepkilerini yayımlanması olarak gösterdi.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ,  RTÜK’ün verdiği bu skandal karara Prof. Dr. Emre Kongar ile birlikte yaptığı 18 Dakika isimli programda tepki gösterdi. Merdan Yanardağ, RTÜK’ün verdiği cezanın gerekçesinin ‘dehşet verici’ olduğunu belirterek, “Hukuk varsa o ülkede hadi onu geçtim yasa devleti olsa bile düşülmeyecek bir gerekçe ile ceza verildi” dedi. Yanardağ, verilen cezayı kınağını ve demokratik kurallar içerisinde RTÜK ile hesaplaşacaklarını ifade etti. Yanardağ şunları dile getirdi:

“RTÜK, TELE1’e bir ceza daha kesti. Gerekçesi dehşet verici. Hukuk varsa o ülkede hadi onu geçtim yasa devleti olsa bile düşülmeyecek bir gerekçe ile ceza verildi. Sadece TELE1’e değil KRT, Halk TV ve Flash TV’ye ceza verildi. Cezanın gerekçesi çok ilginç, “İktidarı küçük düşürmüş ve aşağılama”. Hani RTÜK bağımsızdı? Neye göre iktidarı küçük düşürmüş ve aşağılamış olabiliriz? Aşağılama ve küçük düşürme peki kim takdir etmiş bunu? Dil uzmanları mı var orada? Kim var neye göre aşağılamış oluyoruz?

 

“İKTİDARIN SÖZCÜSÜ MÜSÜNÜZ?”

Ve  nasıl aşağılamış oluyoruz. Ayrıca iktidarın aşağılanmasından RTÜK’e ne? Kim oluyorusunuz? İktidarın sözcüsü müsünüz? AKP ve MHP’nin üyeleri misiniz? Yüksek kurul adı üzerinde bağımsız kurullardan biri. Hangi partinin kontejanından gelirse gelsin bağımsız olarak yasa ile tanımlanmış bir işi ki bana göre tamamen yanlış bir kurul olmakla beraber yerine getirmeye çalışıyorsunuz. Ne demek iktidarı küçük düşürme ve aşağılama. Gezi Direnişi kararlarının açıklanmasından sonra, Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Can Atalay ve diğer arkadaşlarımız hakkında verilen mahkeme kararı eleştirilmiş. Biz de eleştirmemişiz CHP, ana muhalefet partisi. Seçimlerde muhtemelen en yüksek oyu alacak ya da cumhurbaşkanını belirleyecek partinin grup başkanvekili Özgür Özel, ‘bunun hesabını vereceksiniz’ demiş. Öteki de TİP vekili Ahmet Şık. Bu sürece direnmeyen herkes sorumludur demiş. Söylediği hem gerçek payı var hem de abartılı. Bu sözlerle iktidar aşağılanmış.

“GEZİ DİRENİŞİ ONLARI İLİKLERİNE KADAR ÜRPERTİYOR”

 

Çünkü ceza Gezi Direnişi’ne ceza verilmesini eleştirmeyi yasaklamaya kalkıyorlar. Neden? Gezi Direnişi onları iliklerine kadar ürpertiyor korkutuyor. Gezi Direnişi onların iktidarlarının sonunu gösteriyor. Demokratik bir direniş hiç kimseyi öldürmemişler. Nagehan Alçı ve Kabataş yalancıların attığı bütün iddialar çökmüş. İsmet Berkan’da videoyu gördüm demişti o da yalanıyla kaldı. Üstelik liberal sol çizgide olduğu zannedilen isimlerden biridir. Böyle bir yalan üzerine kurulmuş Bir kampanya vardı. Sürekli yineleyen AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan oldu. Bir düşman ve nefret öznesi yaratmaya çalıştılar. Gezi’yi kriminal olay haline getirelim ki bir gösteri yürüşüne katılmaya bile kimse aklına getirmesin çabasıyla daha önce beraat etmiş insanları mahkum ettiler.

 

“BU CEZAYI  VERENLERİ TARİH MAHKUM EDECEK”

Emin olun o arkadaşlarımız Balyoz ve Ergenekon kumpasların sonuçları gibi çıkacaklar. Ve onları bu cezayı verenleri tarih mahkum edecek. İktidarın sansür aygıtı diyoruz dava açmaya kalkıyorlar sansür aygıtı bile değilsiniz iktidarını sopası haline geldiniz. En küçük demokratik nosyona sahipseniz bile demokratik rejimlerden haberiniz varsa bir parça hukuk biliyorsanız bu cezayı veremezsiniz. Böyle bir ayıp olmaz. Bu cezayı daha önceki cezaları aştığımız gibi aşacağız. Bu cezalar bizi durduramayacak.  Hani vız gelir deniyor ya. Rastgele kullanıldığı için insanların başına dert oluyor ama Bu cezalar gerçekten bize vız gelir. İktidarı aşağılama ve küçük düşürme söz konusu ise iktidar dava açar.

“NEDEN TALİMATLA HAREKET EDİYORSUNUZ?”

Neden talimatla hareket ediyorsunuz? İlhan Taşçı ve diğerleri bunun talimat olduğunu söylüyor ve yazıyorlar da. RTÜK’ün partilerden kontejanı var böyle olabilir mi? Yargılama yapıyor ve karar veriyor.

“SONUÇLARINDAN KAÇAMAYACAKSINIZ”

Biz eleştirilerimizi ve haberciliğimizi hiçbir şekilde geri çekmeyeceğiz. Öğrendik; RTÜK’te gündeme alınacak dosyalar bir gün önce üyeler dağıtılyıor. Toplantıya 2 saat kala dosyaya ekleniyor. Cezanın daha ağır olması ön görülüyor. RTÜK’te hala demokrasiye bağlı üyeler olduğu için yüzde 3 oy çokluğu ile bu karar veriliyor. Bu kararları protesto ediyorum. Kınıyorum. İki elimizin yakanızda olacak. Hukuk önünde hesaplaşacağız. Hiçbir biçimde verdiğiniz kararların sonuçlarından kaçamayacaksınız. Demokratik kurallar içersinde sizinle hesaplaşacağız. Göreceksiniz.”

 

 

İktidarın sopası RTÜK’ten TELE1’e bir ceza daha