Merdan Yanardağ’dan Hatay itirazını reddeden YSK’ya tepki: Halk iradesine el koymaya kalkıyorsunuz!

Yayın tarihi: 8 Nisan 2024 Pazartesi 9:31 pm - Güncelleme: 8 Nisan 2024 Pazartesi 9:40 pm

Haber: Özlem Aktürk

Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) CHP’nin Hatay itirazını reddetmesine tepki gösterdi.  YSK kararlarının temyizinin olmadığını söyleyen Yanardağ, “Açıkça halk iradesine el koymaya kalkıyorsunuz” dedi.

Türkiye’de yerel seçimler geride kalırken YSK kesin sonuçları açıklamakta zorlanıyor. Sandıktan 1’inci parti olarak çıkan CHP, AKP’nin kalelerinin büyük çoğunluğunda kazanırken kesin olmayan sonuçlara göre Hatay’da kaybetti. Hatay’da AKP’nin adayı ve CHP’nin adayı arasındaki fark 2 bin 569 olurken geçersiz sayılan oy ise 38 bin 899 olarak kaydedildi. CHP bu oy farkına itiraz ederken 3 bin 389 ölüye de oy kullandırıldığını belirtti. YSK CHP’nin bu itirazını reddederek mazbatanın AKP’nin adayına verilmesini kararlaştırdı.

YSK, CHP’nin Hatay AKP’nin Ardahan ve Iğdır itirazını reddetti

YSK’nın bu kararını TELE1’de yayınlanan 18 Dakika programında eleştiren, TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ oy farkı ve geçersiz oy sayısına dikkat çekti. YSK’nın gerekçeli kararını merak ettiğini söyleyen Yanardağ, “CHP’nin adayı Lütfü Savaş’la AKP’nin adayı arasındaki oy farkı 2 bin 569… Ölülere kullandırılan oyların iptal edilmesi lazım. Geçersiz oylar ne kadar 38 bin 899. İnsaf… Eğer geçersiz oylar iki adayın arasındaki farktan yüksekse itiraz dikkate alınır. Gerekçeli kararı merak ediyorum. Hangi gerekçeyle bu kararı aldınız? Tek bir gerekçe olabilir oylar yeniden sayılsa bile sonuç değişmeyecekse… Örneğin geçersiz oy sayısı 5 bin ama fark 15 binse bunu reddedersiniz. Geçersiz oyların tamamı rakip adaya verilse bile sonuç değişmeyecektir. Burada böyle bir şey yok” dedi.

Ölü seçmen iddialarına da değinen Yanardağ, “Geçersiz oyun miktarı bile yeniden sayılmayı hak ediyor. 3 bin 389 ölmüş kişiye oy kullandırılmış” ifadelerini kullandı.

“SİCİLİNİZ OLDUKÇA KÖTÜ”

YSK’nın geçmişte mühürsüz oyları geçerli sayarak Türkiye’de rejim değişikliğinin önünü açtığını hatırlatan Yanardağ, “Burada açıkça halk iradesine el koymaya kalkıyorsunuz. Hatay gibi deprem mağduru büyükşehirde AKP Genel Başkanı’nın tehditlerini duymuş bir şehirde AKP’nin adayının kazanması mümkün değil. YSK’nın kararlarının temyizi de yok. YSK göz göre göre keyfi bir karar veremez. Bu konuda sicili oldukça kötü. Kendisini anayasanın yerine koyarak mühürsüz oyları kabul etti geçmişte” diye konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ