Merdan Yanardağ’dan çağrı: Utanç verici bir sessizlik var, cumhuriyete sahip çıkın

Yayın tarihi: 23 Ekim 2023 Pazartesi 10:29 pm - Güncelleme: 23 Ekim 2023 Pazartesi 10:37 pm

Cumhuriyet’in 100. yılında devlet kurumlarındaki sessizliğe dikkat çeken Merdan Yanardağ bir çağrı, bir de duyuru yaptı. ‘Cumhuriyete sahip çıkın’ diyen Yanardağ, TELE1’in üç gün boyunca ‘100. Yıl Özel’ yayını yapacağını açıkladı.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, ’18 Dakika’ programında Cumhuriyet’in 100. yılında devlet kurumlarındaki sessizliğe dikkat çekti. “29 Ekim’e kadar bir haftadan az bir süre var” diyen Yanardağ, “Utanç verici bir sessizlik var… Cumhuriyete sahip çıkın” çağrısında bulundu.

‘BOĞMAYA ÇALIŞIYORLAR’

TELE1’in üç gün boyunca ‘100. Yıl Özel’ yayını yapacağını açıklayan Yanardağ, şunları söyledi:

“Bugün ayın 23’ü. 29 Ekim’e kadar bir haftadan az bir süre var. Nasıl bir sessizlik var bu ülkede? Utanç verici bir sessizlik… Ben cumhuriyetin 50. yılını lise öğrenciliğinin başındayken yaşamış biriyim. Kutlamalar, törenler, 31 Mart’tan çıkılmış, büyük bir dalga var. Türkiye büyük bir coşkuyla sarsılıyordu. İlkokullar, sokaklar, pazarlar… Bir cumhuriyet çoşkusu vardı. Şimdi ölü toprağı serilmiş durumda. Cumhuriyeti dinci ritüellerle geçiştirecek bir Vahabi, bir Selefi anlayışı var. Muaviye ideolojisini bu topluma din diye dayatanlar cumhuriyetin tarihsel değerini boğmaya çalışıyorlar.

‘GÖRECEKSİNİZ…’

Yüzyılı geride bırakmak önemlidir. Dünya kültüründe yüzyılın önemi vardır. Bir ülke 100. yılını tamamladıysa o ülke bunu görkemli gösterilerle kutlar. Bir ölü sessizliği var, ayıptır. Durum şu devlet artık İslamcı oligarşinin elinde. Cumhuriyet ise artık halkın. Göreceksiniz bu halk cumhuriyeti büyük katılımlarla kutlayacaktır. Ve muhalefet içine düştüğü ataletten kurtulup cumhuriyeti sivil, halkçı ve alternatif programlarla kutlamalıdır. Orada da bir sessizlik var.

TELE1 100. YIL ÖZEL YAYINI: ‘CUMHURİYETE SAHİP ÇIKIN’

Biz bir hazırlık yapıyoruz. TELE1 27-28-29 Ekim’de üç gün boyunca Cumhuriyet özel yayını yapacak. Bu ülkenin demokratları, cumhuriyetçileri, ilericileri en azından bizim kadar duyarlı olmalıdır. Cumhuriyeti muhafazakar İslamcı oligarşinin bu tasallutunda, bu boğma girişiminden alıp kurtarmak lazım. Cumhuriyet Bayramı 2007’den beri halk tarafından kutlanıyordu ama ben daha önce hiç bu kadar sivil olarak kutlandığını görmedim. Özellikle AKP iktidarıyla devlet ve devlet organları bu alanı boşaltınca halk doldurdu. Ben yine bu ülkenin ilerici aydınlarının, demokratlarının cumhuriyeti kitlesel biçimde kutlayacağına inanıyorum. Önemlidir. Sessizliğe bak! Bazı valiler de Gazze’yi gerekçe gösterip kutlamaları iptal ediyorlar. Erbakan’ı dinleyin ya… AKP’yi destekleyen güçler arasında ABD ve İsrail’i destekleyen küresel sermaye var. Bunu ifade etti. Büyük bir yanılsama, yalan üzerine kurulmuş algı var. Cumhuriyetin 100. yılını bu halk kutlayacaktır. Ben buradan bir çağrı yapıyorum; cumhuriyete sahip çıkın.”

Merdan Yanardağ TKP’nin 100’üncü yıl etkinliğinde ‘Şimdi daha güçlüyüz’ diye selamlandı