Merdan Yanardağ: RTÜK Başkanı ihsas-ı rey yapıyor

Yayın tarihi: 21 Ocak 2022 Cuma 7:10 pm - Güncelleme: 21 Ocak 2022 Cuma 11:41 pm

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin sosyal medya hesabından TELE1’e inceleme başlatıldığını duyurdu. Şahin’in ‘suç’ işlediğini söyleyen Merdan Yanardağ “Bu ihsas-ı rey değil mi” diye seslendi.

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin sosyal medya hesabından Sedef Kabaş’ın kullandığı ifadeleri gerekçe göstererek TELE1 hakkında inceleme başlatıldığını duyurdu.

Şahin konuya ilişkin paylaşımında, “TELE1 yayın kuruluşunda, Sedef Kabaş’ın Sayın Cumhurbaşkanımızı hedef alan kabul edilmesi asla mümkün olmayan sözlerine ilişkin inceleme kararı alınmıştır. Konu ilk Üst Kurul toplantısında Kurul gündemine getirilecektir. Kamuoyunun bilgisine sunarız” ifadelerini kullandı.

Uğur Dündar’dan RTÜK Başkanı Şahin’e tepki!

YANARDAĞ: TEŞBİH VE DEYİMDEN HARARET ÜRETTİLER

İnceleme kararının ardından Twitter hesabından açıklama yapan Yanardağ, Kabaş’ın sözlerinin ‘teşbih’ ve ‘deyim’ olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Tele1 kimseye hakaret etmeden, aşağılamadan, küfretmeden düşünce ve ifade özgürlüğünü savunmayı sürecektir. Baskılara ve tehditlere boyun eğmeyeceğiz. kamuoyunun desteği, demokrasi güçlerinin dayanışması ile bu ablukayı da dağıtacağız. Bir teşbih ve deyimden hararet ürettiler.”

“BU İHSAS-I REY. ANAYASAL BİR SUÇ”

Konuya ’18 Dakika’ programında da değinen Yanardağ, Şahin’in incelemeye ilişkin karar öncesi ihsas-ı rey yaptığını söyledi. Kabaş’ın TELE1 çalışanı olmadığını ve konuk olduğunu da hatırlatan Yanardağ, şöyle devam etti:

“Sedef Kabaş’ınki bir teşbih. Sedef Kabaş TELE1 mensubu değil, yayın canlı yayın. Yani TELE1’in doğrudan katkısının olabileceği, doğrudan sorumluluğunun üstlenebileceği sözlerde değil. Sedef Kabaş tamamen Erdoğan bağımsız olarak o sözleri söylüyor. RTÜK Başkanı ise konuyla ilgili daha inceleme yapılmadan, yayın raporları incelenmeden tarafını açıklıyor. Yani ihsas-ı rey yapıyor. Şimdi bu tweet’e baktığınızda aklınıza geliyor. Hukuka aykırı, suç. Kendisini mahkeme yerine koyuyor.

Sedef Kabaş’a ‘Erdoğan’a hakaret’ten soruşturma

“TELE1’İN SESİNİ KISMAYA YÖNELİK BİR TUTUM”

‘Kabul edilmesi asla mümkün olmayan sözler’ dediğiniz zaman bir anayasal suç tarif ediyorsunuz. Bu TELE1’in sesini kesmeye, kısmaya yönelik bir tutumdur. Yani sokakta bir röportaj yapıyorsunuz ve sizi bundan sorumlu tutuyorlar. Bu gibi bir şey. Biz bu mesleğin etik ve ilkelerini savunmaya, medyada bozulan o demokratik dengeleri kurmak için hazırız. Ant içiyoruz. Bu tarihi sorumluluklar hiçbirinden kaçmayacağız. Demokrasi ve basın özgürlüğüne sahip çıkmaya devam edeceğiz.”

Kabaş, TELE1’deki bir  programda “Çok meşhur bir söz vardır. Taçlanan baş akıllanır diye. Ama görüyoruz ki gerçek değil. Ya da tam tersi bir söz vardır. Büyükbaş hayvan bir saraya girdiği zaman o kral olmaz. O saray ahır olur” demişti.

TELE1, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin hakkında suç duyurusunda bulundu

RTÜK Başkanı geleneği bozmadı! Gece yarısı Fox mesajı