Merdan Yanardağ Reuters’a konuştu: TELE1’e geçen yıl 6 milyon lira ceza verildi

Yayın tarihi: 31 Ağustos 2022 Çarşamba 4:05 pm - Güncelleme: 31 Ağustos 2022 Çarşamba 4:08 pm

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, Reuters’a açıklamalarda bulundu. Yanardağ, sadece bir yılda TELE1’e 6 milyon ceza verildiğini söyledi.

“İçeriden ifşa edenler- Erdoğan’ın nasıl Türkiye’deki haber merkezlerini etkilediğini ortaya çıkardı” başlığıyla yayımlanan makalede, eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifasına dikkat çekildi. Reuters, 2020 yılında sağlık sorunlarını gerekçe göstererek ‘görevinden affını’ isteyen Berat Albayrak’ın istifasını “24 saatten fazla bir süre boyunca, ülkenin medya ortamına hakim olan hükümet yanlısı TV kanalları ve gazeteler, Erdoğan’ın yaklaşık yirmi yıllık iktidarında, yakın çevresinde meydana gelen en dramatik çatlak hakkında neredeyse sessiz kaldı” olarak yorumlandı.

“Türk ana akım medyasının nasıl hükümet onaylı manşetlerden ve TV tartışmalarından oluşan sıkı bir komuta zinciri haline geldiğini gösteriyor” ifadeleri kullanılan makalede yargının, ordunun, Merkez Bankası’nın ve geniş kesimler de dahil olmak üzere Erdoğan’ın iradesine boyun eğdiğini aktardı.

ALTUN İDDİASI

Makalede, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’a ilişkin de çarpıcı bir bölüm yer aldı. Makalede, “Reuters’ın gördüğü mesajlarda Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un çalışanları telefonda arayarak ya da WhatsApp mesajlarıyla yazı işleri müdürleriyle iletişime geçiyor” yorumu yapıldı.

MERDAN YANARDAĞ DA RÖPORTAJ VERDİ

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, Reuters’a verdiği röportajda TELE1’e geçen yıl 6 milyon lira ceza verildiğini” söyledi.

Yanardağ röportajda, RTÜK’ün, bağımsız kurumları “ideolojik ve siyasi gerekçelerle” cezalandıran bir “baskı aracı” olduğunu söyledi. Yanardağ, TELE1’e kesilen cezaların kanalda yayınlanan programlardan kaynaklı olduğunu söyledi.

Yanardağ, Reuters’e verdiği demeçte, “Yalnızca Tele1’e geçen yıl verilen para cezalarının yaklaşık altı milyon lira olduğunu” dile getirdi. Yanardağ, kanalın “Türkiye’nin dış politikasına aykırı yayın yapmak”tan ve “Osmanlı İmparatorluğu’nun son hükümdarlarından Sultan II. Abdülhamid’e hakaret etmek”ten para cezasına çarptırıldığını ekledi. Reuters, Tele1’in Aralık 2021’de “Türkiye Suriye ve Libya’da emperyalist maceralar peşinde koşuyor” şeklindeki bir yayın ve Temmuz 2020’de Sultan II. Abdülhamid hakkında eleştirel yorumlar nedeniyle para cezasına çarptırıldığını doğruladı.

FİNANSAL OLARAK ZORLU BİR DÖNEM

Yanardağ, RTÜK’ü, kendisi gibi etik ve bağımsız kurumları “ideolojik ve siyasi gerekçelerle” cezalandıran bir “baskı aracı” olarak nitelendirerek, “Finansal olarak son derece zorlu bir durum.” dedi.